Najnovije

ODLAZEĆI SRPSKI AMBASADOR U MOSKVI PORUČUJE: Evo ko destabilizuje Balkan

Odlazeći ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić je dao za ruski list ''Izvestija'' pričao o odnosima NATO alijanse i Srbije.

Slavenko Terzić (Foto: Jutjub)

Terzić je izjavio je da politika Severnoatlantskog saveza destabilizuje čitav balkanski region.

Pored toga, on je ukazao na podršku NATO-a projektu „Velike Albanije“, kao i na radikalne islamiste u Bosni i Hercegovini (BiH) i u srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji. Diplomata je dodao da je iskustvo srpskih odnosa sa NATO-om u protekle tri decenije bilo tužno. Zato Beograd ne namerava da se pridruži tom vojnom bloku.

Devedesetih godina, NATO savez je bombardovao vojsku tadašnje Republike Srpske Krajine, a zatim napao Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini, a 1999. godine izvršio agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

“Sećanja na strašne posledice bombardovanja još su uvek sveža. Srbija je vojno neutralna zemlja i ne želi da se pridruži bilo kom vojnom bloku, uključujući i NATO'’, rekao je Slavenko Terzić.

'’Šta znači dalja agresivna militarizacija Evrope? Protiv koga se NATO sprema da se bori? Pogledajte gde su istočne granice NATO-a bile pre 30 godina i gde su se danas preselile.

Alternativa militarizaciji trebalo bi da bude mir u Evropi i mirna koegzistencija različitih kultura i tradicija, uspešan ekonomski razvoj i očuvanje dijaloga i politika uzajamnog razumevanja umesto opšteg naoružavanja, zaključio je Terzić.

Istovremeno, poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj smatra da je politika NATO-a na Balkanu usmerena na sprečavanje približavanja Rusije zemljama regiona, navodi '’Izvestija'’.

O danu sećanja na ruske dobrovoljce pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Slavenko Terzić: Raška oblast i sandžačko pitanje

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA