Najnovije

PANIKA U SAD! Kreće najveća podvodna operacija od Hladnog rata; Šta ako su Rusi pronašli delove F-35?

Pad lovca pete generacije F-35A na istočnoj obali Japana u Tihom okeanu ozbiljno je zabrinuo Vašington.

Japanska ratna mornarica (Foto: Jutjub)

Avion japanskog ratnog vazduhoplovstva je pao u Tihi okean 10. aprila, a u Pentagonu se pribojavaju toga, da su slučajno Kina ili Rusija uzele ostatke lovca sa dna okeana, piše International Business Times.

Vojni stručnjaci smatraju da, ako Moskva i Peking pronađu delove aviona, biti teško da rekonstruišu taj avion i kopiraju tehnologiju na osnovu olupine, oni će i dalje moći da dobiju važne informacije zahvaljujući njima, navodi se u članku.

Prema pisanju lista, bivši član Odbora za spoljne odnose Senata SAD-a, Tom Mur, izjavio je da je nesreća bila "ozbiljna stvar" jer "nema cene koju Rusija i Kina ne bi platile za dobijanje nestalog japanskog F-35".

Urednik portala War Zone, Tajler Rogavej, primetio je da “budući da je jedan od japanskih F-35 bio na Tihom okeanu, uskoro bismo mogli da jednu od najvećih podmorskih izviđačkih i kontraobaveštajnih operacija od kraja hladnog rata. ".

Kao što kolumnista IBT-a podseća, japanski F-35A se srušio tokom trenažnog leta koji je vršio zajedno sa još tri aviona ovog modela. Komunikacija sa avionom prestala je u utorak uveče u vreme kada je lovac bio udaljen na oko 135 km od istočne obale prefekture Aomori u severnom Japanu.

U sredu, grupe za pretragu su bile u stanju da otkriju olupinu sklopa avionskog repa, u skladu sa materijalom. Pilot još nije pronađen. Japan je suspendovao letove F-35 kako bi utvrdio uzroke pada, naglašava autor.

Kolaps japanskog F-35 bio je samo drugi u istoriji modela nakon pada F-35A američkog ratnog vazduhoplovstva, rekao je novinar. Kako navodi IBT, Japan je naručio 147 F-35, čime je postao druga zemlja u svetu nakon Sjedinjenih Država po broju kupljenih lovaca ovog tipa.

Kako se rusko '’oružje Sudnjeg dana'’ sprema da isplovi, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA