Najnovije

DA BI SE NOSILI SA RUSIJOM I KINOM: Amerikanci počinju da grade flotu robotizovanih ratnih brodova

Ratna mornarica Sjedinjenih Država - da bi se nosila sa Rusijom i Kinom - namerava da izgradi robotizirovanu flotu.

Američki brodovi (Foto: navy.mil)

Ovo je objavio ozbiljni specijalizovani američki list The National Interest.

Precizirao je da će Pentagon od  2020-te do 2024-te izdvojiti oko 4 milijarde dolara za 10 velikih bespilotnih nadvodnih i devet podvodnih brodova.

Isti list iznosi pretpostavku da će izdaci za robotizovanu ratnu flotu biti dodatno uvećavani jer SAD ne žele da na morima i okeanima zaostanu za Rusijom i Kinom.

The National Interest posebno ukazuje da se u vojnom vrhu SAD računa da će sa robotizovanim delom flote dobiti i nove, veće taktičke mogućnosti.

Komanda Ratne mornarice SAD smatra i da će njeni bespilotni brodovi -  i nadvodni i podvodni – biti teže dohvatljivi ruskim i kineskim raketama.

The National Interest navodi i procenu kontra-admirala Rendija Krajtsa: „Veliki robotizovani brodovi biće autonomniji od onih sa posadom, a moći će da se koriste i za izviđanje i za borbu“.

Pentagon će svoje nove raketne fregate koristiti za upravljanje robotizovanim flotilama. Zato će već u budžetu za 2020-tu izdvojiti 1,3 milijarde dolara za gradnju prve takve fregate, a treba da ih bude ukupno 20.

Ovo su važne novine, ali nisu jedine.
   
Šef američke Komande za globalne udare – general Timoti Rej – objavio je da će SAD svoje strateške bombardere stalno držati po svetu, izvan sopstvenih granica.
         
Nije otkrio o koliko će se takvih letelica strateške avijacije raditi, ali ne krije da će to biti „značajne jedinice sa strateškim bombarderima“.        

Rej je ukazao: „Nećemo te avione prebacivati samo u Evropu. Pojaviće se u zoni odgovornosti naše Centralne komande, na pacifičkim ostrvima, na mnogo tačaka po svetu“.
  
General je istakao da se radi o „dinamičkoj primeni snaga u funkciji proširenog obuzdavanja“.

A takvo „prošireno obuzdavanje“ je – prema njegovim rečima – postalo neophodno „zbog novog suparništva velikih sila“:

„Mi moramo biti sposobni – rekao je Rej - za visokoprecizne udare po veoma udaljenim ciljevima, radi podržavanja svojih saveznika i jačanja stabilnosti. Mi smo se 15 godina borili protiv terorizma, a sada se okrećemo regionalnoj i globalnoj konkurenciji i zato moramo biti u stanju da svoju silu, zajedno sa saveznicima, usmerimo prema bilo kojoj tački na planeti“.

Ruska „Satana-2“ može izbrisati Englesku i Vels sa mape sveta. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski: Kuda ide američko-ruska trka u naoružanju?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA