Najnovije

IRAN PRETI AMERICI! Reagovaće odmah!

Hormuški tesnac je ključni strateški vodni put koji se nalazi između Persijskog zaliva i Omanskog zaliva, s oko 20 posto svetske nafte i oko trećine ukupne količine nafte koja se prevozi morskim putem kroz nju.

Hormuški tesnac (Foto: Jutjub)

Kontraadmiral Alireza Tangsiri izjavio je u ponedeljak da će odmah reagovati, ako Iran ne sme da izveze naftu kroz Hormuški tesnac.

- Hormuški tesnac, po zakonu, je međunarodna pomorska ruta i ako nam bude zabranjeno da ga koristimo, mi ćemo ga zatvoriti – rekao je on za TV kanal Al-Alam.

Izjava se pojavila usred rastućih tenzija između Teherana i Vašingtona, i kao što je i ranije u aprilu, SAD je na crnu listu uvrstila Iranski Islamski revolucionarni korpus (IRGC) kao terorističku organizaciju, dok je ID uzvratila službenim imenovanjem Centralne komande SAD (CENTCOM) teroristima.

Uprkos ranijim pretnjama da se izvoz iranske nafte spusti "na nulu", Vašington je odobrio "privremeno izuzeće" za izvoz glavnim kupcima, kao što su Kina, Indija, Italija, Japan, Južna Koreja, Grčka i Turska, kao i Tajvan.

Iranski mediji su kasnije objavili da su, uprkos američkim sankcijama, prihodi od nafte u zemlji skočili za skoro 50 odsto 2018. godine.

Putin aminovao, osveta je počela, poleteli ruski avioni. Više pročitajte OVDE

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA