Najnovije

POKUŠALA SAM: Odlazi Tereza Mej, kolege je opisuju kao "prokleto tešku žensku"

Nakon medijskih nagađanja, stigla je i službena potvrda. Britanska premijerka Tereza Mej, sedmog juna odlazi u političku penziju. Nakon uzaludnih napora da dobije zeleno svetlo za sporazum o Bregzitu, i velikog pada podrške u sopstvenoj stranci, Mej je objavila da daje ostavku na premijersku funkciju i na funkciju predsednice Konzervativne stranke.

Tereza Mej (Foto: Jutjub)

Obraćanje premijerke Mej trajalo je šest minuta, a moglo bi se, baš kao i ceo njen mandat, svesti na jednu rečenicu - "pokušala sam".

"Učinila sam sve što sam mogla da ubedim članove parlamenta da podrže dogovor o Bregzitu. Nažalost, nisam uspela. Pokušala sam tri puta. Sada je jasno da je u najboljem interesu zemlje da ta nastojanja nastavi novi premijer. Zato danas objavljujem da ću odstupiti s čela Konzervativne i unionističke stranke 7. juna, kako bi se započeo proces izbora novog lidera. Zauvek ostaje moje duboko žaljenje što nisam bila u stanju da iznesem Bregzit. Osećam ogromnu zahvalnost na prilici koju sam dobila - da služim zemlji koju volim", rekla je Tereza Mej.

Suznih očiju vratila se u rezidenciju. Šta će biti sa zemljom koju ostavlja u haosu Bregzita, nije jedino pitanje koje je ostalo u vazduhu:

Da li mislite da je premijerka donela ispravnu odluku?

"Da, zato što je bilo očigledno da više ne može da upravlja većinom u parlamentu. Izgubila je poverenje svojih poslanika, u svim diskusijama koje imala sa njima, oni su ponavljali da ne podržavaju njenu strategiju", kaže lider Laburista DŽeremi Korbin.

Nije tajna da su Mej i stranačke kolege opisivale kao "prokleto tešku žensku", aludirajući na tvrdoglavost i neosetljivost. Danas priznaju i da je imala "prokleto težak posao". 

"Mislim da premijerka zaslužuje naše poštovanje i zahvalnost. Ona je posvećen javni službenik i uradila je sve što je mogla za ovu zemlju koja joj je uvek bila na prvom mestu", smatra državni sekretar za životnu sredinu Majkl Gouv.

Opraštaju se i sa druge strane La Manša.

"Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je veoma voleo da radi sa premijerkom Mej, koju izuzetno ceni. I ranije je za nju govorio da je hrabra žena koju izuzetno poštuje. Poštovaće takođe i sledećeg premijera, ko god da bude izabran", rekla je portparolka EK Mina Andrejeva.

Ko god da bude izabran, naslediće breme Bregzita, koje je politički sahranilo konzervativnu premijerku. 42 godine dugu političku karijeru završila je mandatom u kome Bregzit nije bio jedini poraz - iz kabinetta u Dauning Stritu nespretno se nosila sa više terorističkih napada, i tragičnim požarom u Grenfel-tornju. Tri godine obeležile su i ostavka za ostavkom ministara u Vladi. Britanci su joj nadenuli nadimak "žena-robot", a na meti su bile i njene ekstravagantne cipele i preskupa garderoba.

Pamtiće se svakako i po floskuli koju je sama skovala, a koja, ispostaviće se, ne znači - ništa.

"Bregzit znači Bregzit".

Pročitajte OVDE kako su Francuzi raskrinkali NATO.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA