Najnovije

KAKO JE SOVJETSKI T-54 DONEO SLOBODU VIJETNAMU: Amerikanci od njega bežali kao „đavo od krsta“

Rat u Vijetnamu je jedan od najvećih oružanih sukoba u drugoj polovini 20.veka. On je trajao punih osam godina, a pre 44 godine ga je rešio jedan sovjetski tenk koji je zauzeo predsedničku palatu u Sajgonu (danas Hošimin) i tim činom praktično rešio ishod ovog krvavog sukoba. Sam kraj rata su obeležile mučne scene bekstva američke vojske koje su morale da angažuju komletan vertikalni transport 7.flote u operaciji „Frekventni vetar“ (najveća evakuacija u istoriji koju su izveli helikopteri).

T 54 (Foto: Jutjub)

Na proleće 1975.godine, vojska Severnog Vijetnama je otpočela ofanzivu širih razmera koja je 30.aprila iste godine rezultovala zauzimanjem strateški važnog grada Sajgona. Glavni simbol pobede u ovoj operaciji je bila ratna zastava Severovijetnamaca koja je okačena na predsedničku palatu u Sajgonu, ali i osnovni borbeni tenk T-54 (serijski broj „848“) sovjetskog porekla, koji je direktno učestvovao u borbama za oslobođenje ovog grada.  Danas je ovaj tenk postavljen na sam ulaz vojno-istorijskog muzeja, a pored same predsedničke palate je postavljen njegov ukrašeni analog-prenosi internet portal RG.

Uoči 29.aprila 1975. godine, tenkisti Vojske Severnog Vijetnama su dobili jasna uputstva. NJihov glavni zadatak je bio, da bez obzira na eventualne gubitke, koncentričnim udarom iz više pravaca probiju neprijateljsku odbranu i zauzmu predsedničku palatu u centru grada.

Bitka za Sajgon je otpočela snažnom artiljerijskom pripremom. Teška artiljerijska sredstva su počela da deluju dok se još nije ni razdanilo. Od posledica granatiranja aerodroma Tanšonjat poginula su dva američka vojnika, koji su između ostalog bili i poslednje žrtve Vojske SAD tokom rata u Vijetnamu.

Za to vreme jedna tenkovska četa 203. tenkovskog puka koja je brojala sedam tenkova T-54, uspela je da prodre u sam grad. Tokom borbi za ostvarivanje kontrole nad ključnim komunikacijama u gradu, vijetnamski tenkovi su uspeli da unište dva američka tenka M41 i još četiri oklopna transportera M113. Ovo je bila i poslednja oklopna tehnika američkog porekla koja je uništena u Vijetnamskom ratu.

Negde oko 12.15č prvi sovjetski tenk T-54 je probio bedem sa kojim je bila opasana predsednička palata i omogućio njeno zauzimanje.

Za to vreme na južnim obodima grada je otpočela gigantska operacija (kodno ime „Frekventni vetar“) evakuacije američkih vojnika i njihovih saveznika koji su radili u administrativnim uredima u Sajgonu. U akciji prebacivanja američkog vojnog personala i vijetnamskih izbeglica koji su se koncentrisali na obalama južno od grada, učestvovala je kompletna 7.flota RM SAD sa rekordnim brojem vojno-transportnih helikoptera.Po svom obimu, operacija „Frekvetni vetar“ spada u najveće akcije tog tipa, u kojima su učestvovali helikopteri.

O stepenu panike koji je vladao među američkim vojnicima i oficirima, ali i civilima, dovoljno govori činjenica da su sa američkih plovila u pusto more bacani helikopteri, da bi svi mogli da se ukrcaju na brodove

Vijetnamska armija koja je u to vreme rešavala preostale džepove otpora u Sajgonu, nije imala ambiciju da ometa ovu operaciju.

Izvanredan nivo pouzdanosti

Srednji borbeni tenk T-54 je napravljen u konstruktorskom zavodu fabrike Uralvagonzavod, kako dalji razvoj revolucionarnog tenka T-44. Novi tenk je imao poboljšane karakteristike po svim osnovim borbenim parametrima, kao što su: pokretljivost, oklopna zaštita i vatrena moć.

Tenk se veoma uspešno proizvodio. NJegova spoljašnja forma oklopa je pravljena pod određenim uglom, što je povećalo zaštitu tenka (efikasnije suprotstavljanje savremenim kumulativnim projektilima). Dakle, sa novim dizajnom povećana je njegova oklopna zaštita, i u sam tenk je skladnije izgledao. Tenk je dobio novi top, a izvršene su i modifikacija hodnog dela (točkovi i gusenice). Ovaj, na prvi pogled, jednostavan dizajn je obezbedio T-54 veću oklopnu zaštitu, integraciju novog topa sa dužom cevi čime su povećane vrednosti početne brzine projektila na ustima cevi, kao i savremenijim hodnim delom koji mu je omogućavao daleko veću pokretljivost. U celini gledano, novi tenk T-54 je po osnovnim  tehničkim parametrima bio bolji od svojih prethodnika“- rekao je rukovidilac državne komisije pukovnik E.A.Kuljnicki.

Tenk je karakterisao visok nivo pouzdanosti. Za sve vreme Afganistanskog rata, T-54 je bio osnovni borbeni tenk sovjetske armije, koji je često znao da deluje i na velikim nadmorskim visinama. Proizvodnja tenka se završila 1974.godine. Međutim, ovaj ovaj tip tenka je i dan danas veoma aktuelan. To najbolje vidimo na primeru ratova u Siriji i Libiji, gde ga zaraćene strane i dalje masovno koriste. Ovaj tenk se nalazi u naoružanju 30-ak zemalja širom sveta.

Su-57 dobija fotonski radar koji čini besmislenim američke stelt-tehnologije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA