Najnovije

ANALIZA TRENUTNE SITUACIJE U IDLIBU: Sve što treba da znate o nadolazećoj ofanzivi Sirijske arapske vojske (MAPA/VIDEO)

Sirijska arapska vojska (SAA) i njihovi saveznici spremaju se da narednih dana pokrenu ograničenu ofanzivu duž ose Hama-Idlib, što je prvi put ove godine da će sprovesti bilo koju vrstu vojne ofanzive u ovom delu zemlje.

Sirijska arapska vojska tokom dejstvovanja (Foto: Jutjub)

Bojno polje

Uprkos nekim tvrdnjama da će ofanziva sirijske vojske biti usmerena na celu provinciju Idlib, izvor iz vojske rekao je prošle sedmice da će primarni cilj ove operacije biti proterivanje svih džihadista i pobunjeničkih snaga iz područja demilitarizovane zone koja se proteže se od ravnice Al-Gab do prelaza Abu Duhur.

Sirijske oružane snage će se usmeriti na preostale oblasti pod džihadističkom kontrolom u delu Al-Gaba, položaje militanata u blizini vladinih uporišta Mardeh i Al-Sukajlabija, i južne gradove unutar demilitarizovane zone Idlib. Sirijska vojska trenutno nema planove za proširenje demilitarizovane zone, jer bi to zahtevalo mnogo veće snage i saradnju između Turske i Rusije.

Vladine snage

Ofanzivu Sirijske arapske vojske vodiće elitne snage Tigrova, Republikanska garda i Četvrta oklopna divizija; ove vojne jedinice će raditi na posebnim pravcima duž demilitarizovane zone. Snage Tigrova predvodiće njihove grupe Taha i Tarmeh, dok će snage Republikanske garde koje učestvuju u ovoj ofanzivi predvoditi 104, 105. i 106. brigada. Pomenutim jedinicama pridružiće se i Peti korpus, 11. tenkovska divizija, Nacionalne snage odbrane (NDF) i Sirijska socijal-nacionalistička partija (SSNP).

Pobunjeničke snage

Na strani pobunjenika, Hadžat Tahrir al-Šam, Nacionalni oslobodilački front koji podržava Turska, i lokalne snage DŽaiš Al-Iza predvodiće odbranu protiv sirijske vojske. DŽaiš Al-Iza se borio na frontu severne Hame nekoliko godina; njihova uporišta su Al-Latamina i Kafr Zita. Snage Hadžat Tahrir al-Šama raštrkane su po demilitarizovanoj zoni; međutim, oni će činiti glavninu odbrane u blizini ravnice Al-Gab i Abu Duhura. Nacionalni oslobodilački front preraspodelio je jedinice na ovaj front kako bi pomogao u odbrani demilitarizovane zone. Tu treba dodati i Turkestansku islamsku partiju koju čine ujgurski separatisti (zabranjeni u Kini) i islamski borci iz centralne Azije.

Strani subjekti

Četiri glavna entiteta koja će uticati na ishod ove operacije biće Turska, Iran, Rusija i Katar. Rusija će pružiti primarnu podršku sirijskoj vojsci, jer su oni trenutno prisutni sa SAA na nekoliko položaja u severozapadnoj Siriji. Iran će uglavnom pružiti logističku podršku sirijskoj vojsci, ali za razliku od Rusije, oni nemaju veliko prisustvo u severozapadnoj Siriji. Na strani opozicije, Katar je bio jedan od najvećih finansijskih pomagača pobunjeničkih snaga; oni nemaju nikakvo fizičko prisustvo u Siriji, ali pružaju podršku opoziciji preko Turske. Turska je glavni strani entitet ukorenjen sa pobunjeničkim snagama u severozapadnoj Siriji. Turska vojska trenutno ima 12 posmatračkih mesta koja se protežu između pokrajina Latakija, Idlib, Alepo i Hama. Iako su Turska, Iran i Katar de fakto saveznici na Bliskom istoku protiv Saudijske Arabije i njihovih saveznika, oni podržavaju protivničke snage unutar Sirije.

Potencijalni ishodi

Za Sirijsku arapsku vojsku, ova ofanziva će biti uspešna ako isteraju džihadiste i pobunjeničke snage severno od demilitarizovane zone. Ako budu uspešni, džihadisti i pobunjenici više neće moći da sprovode napade u blizini vladinih gradova u Hami i Idlibu.

Za opozicione grupe, ako su u stanju da odbiju sirijsku ofanzivu, oni će po prvi put postići veliku pobedu protiv vladinih snaga. Pobeda opozicionih grupa samo bi ohrabrila Hadžat Tahrir Al-Šam, koji se već smatra jednom od najmoćnijih snaga u severozapadnoj Siriji.

Pogledajte OVDE šta je Maduro poručio vojsci Venecuele.

Izvor: Al Masdar News

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA