Najnovije

DRAMA IZNAD BALTIKA: Ruski lovci Su-27 presreli NATO izviđače blizu državne granice (VIDEO)

Lovački avioni Su-27 su 10.juna izvršili presretanje dva izviđačkih aviona iz sastava RV SAD i RV Švedske u blizini pomorske granice iznad Baltičkog mora, gde se ovih dana održavaju vojne vežbe NATO. Oni su se tom prilikom približili otkrivenim avionima, i naterali ih da promene kurs svog leta da ne bi povredili vazdušni prostor Ruske Federacije. O ovom događaju se oglasilo i rusko Ministarstvo odbrane.

Su 27 (Foto: mil.ru)

„U ponedeljak 10.juna sredstva kontrole vazdušnog prostora su iznad neutralnih voda Baltičkog mora otkrila dve letelice koje su se približavale državnoj granici Ruske Federacije. Za izvođenje presretanja ovih letelica angažovana je lovačko-presretačka grupa sastavljena od aviona Su-27 koja se nalazi u sastavu dežurne lovačke eskadrile PVO Baltičke flote. Ruski piloti su se na bezbednom odstojanju približili otkrivenim avionima i izvršili njihovu identifikaciju. Radilo se i izviđačkim letelicama RC-135 RV SAD i „Gulfstream“ RV Švedske.“- navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane koje je preneo internet portal TASS.

Prema izvorima vojnog ministarstva, pilot aviona Su-27 je izveo rutinski manevar sprovođenja otkrivenih aviona, ne dozvoljavajući im da se približe vazdušnom prostoru Ruske Federacije. „Ova akcija ruskih aviona je izvedena u skladu sa međunarodnim pravilima za upotrebu vazdušnog prostora“- navodi se u saopštenju.

Vojna vežba Baltops-2019 se izvodi u periodu 9-21. juna u južnom delu Baltičkog mora. U njoj je uzelo učešća oko 40 brodova različitog tipa, uključujući tu i podmornice, a takođe i oko 40 borbenih letelica iz 18 država. Po prvi put je planirano i učešće borbenih brodova 2-ge flote RM SAD. Kompletnom vežbom rukovodi komanda 6-te flote RM SAD koja je smeštena na komandom brodu „Mount Whitney“, koji je u vode Baltičkog mora uplovio 30.maja ove godine.

Nedavno su u Ministarstvu odbrane saoopštili, da će jedinice Baltičke flote izvršiti sve neophodne mere u cilju praćenja aktivnosti NATO snaga u blizini ruske državne granice. U tom smislu je primetno angažovanje ruskih površinskih ratnih brodova kao i podmornica u rejonima gde se održavaju ove vežbe. Tu se nalaze i dežurne eskadrile mornaričke avijacije, a povišena je i gotovost jedinica koje su naoružane mobilnim oblaskim protivbrdoskim raketnim kompleksom „Bastion“.

Koji je Putinov konačan stav o Kosovu pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA