Najnovije

"NAPAD BEZ PRESEDANA" Viktor Orban ima novu metu, u Briselu zabrinuti! Ovo je nezapamćeno u članici EU

Mađarske vlasti planiraju da stave istraživačku mrežu Akademije nauka pod državnu kontrolu, što su naučnici u zemlji i svetu okarakterisali kao napad na akademske slobode bez presedana.

Viktor Orban (Foto: Vlada Mađarske)

Desničarska, antimigraciona vlada Viktora Orbana već je pojačala kontrolu nad brojnim društvenim sektorima od 2010. godine kada je došla na vlast, uključujući finansijski pritisak na nezavisne medije, oporezivanje nevladinih organizacija i centralizovanje istorijskih istraživanja, piše britanski "Gardijan".

Najupečatljivije bilo je primoravanje Centralnoevropskog univerziteta, institucije koju finansira mađarsko-američki filantrop DŽordž Soroš, da neke od svojih delatnosti premesti u Beč, posle duge borbe sa vladom.

Čini se da je Akademija nauka nova meta pojačane državne kontrole. Ona se sastoji od društva istaknutih naučnika i intelektualaca, zajedno sa širokom istraživačkom mrežom od 15 instituta i 150 istraživačkih grupa.

Vladin plan je da odvoji ove institute od glavne Akademije i postavi upravni odbor u kome bi ona imenovala većinu delegata. Parlament, kojim dominira Obranova stranka Fides, trenutno raspravlja o zakonu koji će stupiti na snagu 1. septembra.

Mađarski zvaničnici kažu da je razumno da vlada ima pravo glasa u korišćenju državnih finansija.

 - Akademija nauka je suverena institucija, ali nije nezavisna od nacionalnih interesa. Očigledno je da ona mora da radi istraživanja u oblastima koji su važni za budućnost države - rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Naučnici, sa druge strane, tvrde da je ovaj potez odmazda za kritiku koju istraživači društvenih nauka upućuju Obranovoj vladavini.

- Nikada se nismo plašili da kritikujemo vladu, ukoliko istraživanja pokažu problematičnu politiku. Neliberalna vlada je već reorganizovala mnoge sektore i jasno je da se ovaj napad na akademiju uklapa u lanac događaja - rekla je Emese Silagi, koordinatorka istraživanja na Akademiji.

Ona je dodala da je većina zaposlenih u Akademiji protiv ove odluku i da će "iskoristiti svaku moguću opciju" u pokušaju da je spreče.

Laslo Palković, mađarski ministar trgovine i privrede, ranije je kritikovao Akademiju zbog "zastranjivanja u politiku".

- NJihov posao je da daju naučne savete i preporuke. Nije njihov zadatak da budu politički aktivni - kazao je on.

Laslo Lovas, matematičar i predsednik akademije, rekao je da vlast ne razume ulogu društvenih nauka, jer je kritika prema vlasti opravdana ukoliko istraživanja pokažu da je vladina politika loša.

- Istraživanja u sociologiji, ekonomiji i političkim naukama mogu da kritikuju određenu politiku i vlada bi trebalo da ih sasluša. Društvene nauke će biti najviše pogođene ovim planom, ali bi i prirodne mogle da trpe posledice. Bilo kakvo istražianje izvan vladinih prioriteta biće praktično neizvodljivo - objasnio je on.

Antonio Loprieno, predsednik Evropske federacije akademija nauka je izjavio da mađarski zakon, očigledno, ima za cilj da vladi pruži "neprikladan nivo detalja" i kontrolu nad istraživanjima.

On je dodao da su takvi potezi nezapamćeni u jednoj zemlji koja je članica EU i zabrinjavajući znak onoga što bi druge vlade mogle da preduzmu.

- Za sada to ne vidimo nigde drugo, ali bi se moglo desiti da u zemljama koje se kreću prema populističkim vladama, gde postoji zanemarivanje nauke, univerziteti i instituti postanu mete - rekao je.

Zbog pretnje akademskim slobodama, hiljade studenata i naučnika izašlo je ulice Budimpešte prošle nedelje.

Pročitajte OVDE šta to američki univerzitet tvrdi za Pentagon.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA