Najnovije

VULIN I RAVKOV: Odlična saradnja ministarstava odbrane Srbije i Belorusije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se u ponedeljak sa ministrom odbrane Republike Belorusije general-potpukovnikom Andrejem Ravkovim koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Delegacije Srbije i Belorusije (Foto: mod.gov.rs)

Ministar Vulin, nakon sastanka i razgovora, zahvalio je beloruskim kolegi na ličnom doprinosu u domenu razvoja vojno-tehničke saradnje Belorusije i Srbije.

- Nije bilo ni jedne naše molbe koju vi niste prihvatili i niste ispunili. Remont našig "migova" teče kako je dogovoreno, Srbija ispunjava svoje obaveze u potpunosti i na vreme, kao i Belorusija, kako smo se i dogovorili. Radujemo se nastavku vojno-tehničke saradnje i u skladu sa najboljim ličnim odnosima naših predsednika – predsednika Lukašenka i predsednika Vučića, razvijaće se i saradnja između naših armija i ministarstava – ocenio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, trilateralna vežba "Slovensko bratstvo" na kojoj učestvuju specijalne jedinice Belorusije, Ruske Federacije i Republike Srbije, je postala tradicionalna vežba na koju smo veoma ponosni.

- Mi učimo od beloruske i ruske vojske, imamo šta da naučimo, ali i oni imaju puno da nauče od nas. Imaćemo prilike da se i lično uverimo u to kako su naši ljudi obučeni, opremljeni i kako deluju zajedno – istakao je ministar odbrane Republike Srbije.

Osim razgovora o vojno-tehničkoj saradnji, dodao je, tokom današnjeg susreta bilo je reči i o proširenju saradnje po pitanju vojnog obrazovanja, obuci naših ABHO jedinica, o mogućnosti za obuku pripadnika za učešće u mirovnim operacijama u našoj zemlji, a predstavnicima Beloruije ponuđeno je da zajedno nastupamo u mirovnim oprecijama pod zastavom UN.

- Belorusija je naš partner, nama bratska zemlja i zahvalni smo na podršci koju nam daju kada je u pitanju borba za Kosovo i Metohiju, baš kao što i Belorusija zna da na svim svetskim forumima mi uvek zastupamo stranu i interese Belorusije. Naša saradnja će se nastaviti i sa velikim ponosom mogu da kažem da nikada u istoriji Srbije i Belorusije nismo imali više zajedničkih aktivnosti i ispunjenije i produktivnije vojno-vojne odnose – zaključio je minstar Vulin dodajući da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv generala Ravkova za posetu Belorusiji.

Obraćajući se nakon sastanka, general Ravkov istakao je da je za Reubliku Belorusiju jačanje međunarodne bezbednosti i saradnje jedan od prioriteta.

- U uslovima trenutnih eskalacija u regionu, mogu da kažem da smo veoma ponosni na odnos koji imamo sa Srbijom i koji traje već 25 godina. Ministar odbrane Republike Srbije na svoj način doprinosi razvoju vojne saradnje između Srbije i Belorusije. Vojno-tehnička saradnja između naših zemalja je značajna, a posebno ove godine je ispunjena različitim aktivnostima, a istakao bih zajedničku trilateralnu vežbu "Slovensko bratstvo 2019" i drago mi je što ću imati priliku da je posetim – naglasio je general Ravkov dodajući da je siguran da će pripadnici oružanih snaga Belorusije, Ruske Federacije i Srbije na toj vežbi demonstrirati svoje sposobnosti i pokazati se na visini zadatka.

Prema njegovim rečima, Belorusija je spremna da u okviru konkursa "Slovenska granica" i "Polarna zvezda" još više doprinese zbližavanju saradnje naših država.

- Ministarstva odbrane naših zemalja se u potpunosti spremaju za vojne vežbe. Posebno visoku efikasnost istakao bih kada je reč o sardanji u oblasti verifikacije. Odnosi sa našom bratskom Republikom Srbijom su se uvek gradili na zajedničkom razumevanju uz poštovanje. Posebno mi je drago što sam se danas susreo sa mojim velikim prijateljem i kolegom ministrom Vulinom – naglasio je general Ravkov dodajući da će Ministarstvo odbrane Republike Belorusije učiniti sve što je potrebno za realizaciju dostignutih dogovora i za nastavak dalje saradnje.

Današnjem susretu prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković.

Bosanski glumac vređao Srbe i Srbiju na hrvatskoj televiziji! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube