Najnovije

PROBIJA SVAKI OKLOP: Srpski proizvod za ceo svet- čuvena i ubitačna "crna strela" (FOTO/VIDEO)

Za svaku armiju, veliki je plus ukoliko se model jedne takve "puške" proizvodi u okvirima domaće namenske industrije. Snajper M-93, poznatiji i pod nadimkom "Crna strela" je svakako jedan od ponosa domaće namenske industrije.

Crna strela (Foto: Jutjub)

Razvijana od početka devedesetih godina, u vreme postojanja Jugoslavije, a završena neposredno pred početak rata na području Kosova i Metohija, ova puška je u zvaničnom naoružanju Vojske Republike Srbije.

Pored Vojske Srbije, ova puška je našla svoje mesto u naoružanju Crne Gore, Makedonije, Gruzije, Jermenije, Indonezije, Jordana, Šri Lanke, a nedavno je viđena na prostoru Sirije. Zbog čega postoje "teški snajperi", odnosno koja je svrha pušaka poput Crne strele u konfliktima?

Korišćenjem jednog ovakvog oružja u sukobu, eliminiše se potreba za raketnim sredstvima poput raketnih projektila i bacača granata. Ova puška, između ostalog, upotrebljava se i protiv lako oklopljenih vozila, utvrđenih položaja, odnosno protiv svega onoga za šta bi se inače koristili raketni bacači.

Pored čisto logističkog razloga koje se odnosi na lakšu nosivost u korist snajpera u odnosu na druga pomenuta sredstva, ističe se i lakše baratanje puškom u odnosu na rukovanje raketnim sredstvima, kao i eventualno brže punjenje puščanog zrna u odnosu na punjenje raketnih projektila. Ova puška se koristila tokom rata na KiM 1998-99. godine i tokom sukoba u Makedoniji 2001. godine.

Nezvanično, ova puška se upotrebljava od strane kurdskih snaga i sirijskih vladinih snaga u tekućem sirijskom konfliktu, što govori u prilog da je domaća puška itekako konkurentna u odnosu na druge snajpere. Puška je takođe viđena i u Jemenu.

Takođe, konkurentna je na tržištu zbog činjenice da se proizvodi u dva kalibra: za potrebe domaćeg tržišta u kalibru 12,7h 108 milimetra i u za potrebe izvoza u kalibru 12,7h 99 milimetara (Brauning). Crna Strela je efikasna do 1800 metara kada se koristi protiv žive sile, dok je protiv lako utvređnih zaklona i protiv posada lako oklopljenih vozila efikasna na distanci do 800 metara.

Ova puška, pored toga što je već dugo u službi u Vojsci Republike Srbije, predstavlja i dobar izvozni adut naše namenske industrije. I pored kritika na račun njene težine, ali i problema sa punjenjem, ova puška je zbog načina izrade veoma trajna i predstavlja dobru platformu za dalja usavršavanja i modifikovanja kao i za izradu novih modela.

Turska predstavila zver od aviona, bolji od američkog F-35. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube