Najnovije

VETERAN SA „KORIDORA I KOŠARA“: Srbija modernizuje čuvene tenkove na standard T-55-H

U građanskom ratu na prostoru bivše SFRJ tenkovi T-55 su imali veoma zapaženu ulogu. Bivša JNA je u svom naoružanju imala oko 2,000 tenkova ovog tipa. Tenkovi T-55 nabavljani su za potrebe JNA od 1964. do 1983. godine od Sovjetskog Saveza, Poljske i Čehoslovačke. Tenk T-55 je bio ubedljivo najzastupljeniji u JNA i korišćen je i posle raspada Jugoslavije, kako u novonastaloj federaciji Srbije i Crne Gore, tako i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i u Sloveniji.

T 55 (Foto: RIA)

SRJ je svoje oklopne jedinice u velikoj meri zasnivala na tom tipu tenka pa je presek stanja u martu 2004. godine ukazivao da je na listi tehnike 727 tenkova T-55. Posle odvajanja Crne Gore pretpostavlja se da je u Srbiji ostalo oko 660 tenkova i od čega je jedan broj uništen a drugi prodat stranim vojskama od Afrike do Azije. Kao kupci nekadašnjih jugoslovenskih i srpskih “pedesetpetica” pominju se Kambodža, Uganda i druge zemlje. Svi tenkovi T-55 povučeni su iz upotrebe u vreme reorganizacije provedene od juna 2006. do jula 2007. godine.

Međutim, sirijski sukob je najbolje svedočanstvo da vremešni tenkovi T-55/T-62 još nisu rekli svoju poslednju reč. U ratu gde se masovno koriste savremena protivtenkovska oružja i oruđa (posebno protivtenkovske rakete), modernizovana verzija tenka T-55MV se nalazi u prvim borbenim redovima sirijske armije. Ovi tenkovi su se posebno istakli tokom operacije u Istočnog Guti (Damask), gde su bili jedna od udarnih pesnica sirijskih oklopno-mehanizovanih jedinica. Oni su često znali da izdrže direktne pogotke koje ne bi mogli da prežive savremeniji tenkove.

Dakle, najnovije praktično iskustvo nam govori da su ovi tenkovi i dalje veoma upotrebljivi, i da se itekako mogu iskoristiti pod uslovom da se adekvatno modernizuju. Izgleda da je Srbija to shvatila i prema rečima internet portala balkansec.net rešila da modernizuje 100 tenkova koji će biti vraćeni iz „otpisa“.

T-55H kao jedna od varijanti moguće modernizacije

Srpska kompanija SDPR je predstavila paket opreme sa kojim bi se za relativno mala ulaganja modernizovao osnovni borbeni tenk T-55. Ova verzija tenka nosi oznaku T-55H. Inženjeri srpskih namenskih preduzeća su pokušali da reše četiri osnovna tehničko-taktička zahteva sa kojim bi se dobila daleko efikasnija borbena mašina:

-Povećanje vatrene moći tenka

-Povećanje borbene žilavosti tenka

-Produžetak životnog veka

-Značajne uštede troškova prilikom eksploatacije tenka

Modernizovani tenk bi zastarelu mašinu pretvorio u znatno efikasniji borbeni sistem koji bi mogao da se adaptira na uslove koji se nameću prilikom izvođenja borbenih dejstava u uslovima savremenog rata. Zbog ograničenih novčanih sredstava sa kojima VS realno raspolaže, jedan od glavnih ciljeva ove modernizacije je pronalazak najoptimalnijeg odnosa cena/kvalitet. Ono što je takođe bilo izuzetno važno prilikom konstruisanja ovog paketa modernizacije jeste i psihološki faktor. Naime, unapređenjem vatrene moći tenka i posebno njegove oklopne zaštite, stvoriće se povećani stepen samopouzdanja kod tenkovskih posada. Ovo će značajno uticati na borbeni moral i ukupne performanse oklopnih jedinica koje će u svom naoružanju imati tenkove T-55H.

Što se tiče konkretnih stvari koji će biti predmet modernizacije treba istaći sledeće elemente:

-Planira se unapređenje sistema za upravljanje vatrom, koji će dati znatno bolje rezultate na planu preciznosti osnovnog naoružanja – tenkovskog topa

-Ugradnja panoramskog opto-elektronskog uređaja na mestu komandira tenka, koji će moći da prati situaciju dan/noć

-Uvođenje u naoružanje novog potkalibarnog projektila koji se sastoji od kinetičkog penetratora velike gustine sa čime će se povećati sposobnost tenka za borbu protiv protivničkog „oklopa“

-Unapređenje osnovnog topa ugradnjom termo-obloge

-Integracija koaksijalnog mitraljeza PKT u kal.7,62mm

-Integracija teškog mitraljeza u kal.12.7mm (moguće kao DUBS- daljinski upravljanja borbena stanica koja bi se kontrolisala iz tenka)

-Unapređenje opto-elektronskih uređaja na formacijskom mestu komandira tenka i vozača.

T-55H će uprkos povećanju svoje težine u odnosu na osnovnu varijantu tenka, biti znato pokretljivija borbena mašina. U tom smislu srpski inženjeri planiraju integraciju motora koji će generisati snagu od imozantnih 780 konjskih snaga. Pretpostavka je da će za ovu tehničku operaciju upotrebiti motor sa tenka M-84 uz određene modifikacije. Pored toga planira se i unapređenje hodnog dela (tenkovske gusenice) uz dodatak gumenih traka na bočnim stranama tenka.

Jedna od najvažnih stavki ove modernizacije je usmeren na povećanje oklopne zaštite tenka. U tom smislu, planira se „popločavanje“ osnovnog tenkovskog oklopa sa dinamičkim-reaktivnim oklopom, koji će tenk zaštiti od kumulativnih projektila. Unapređen je i sistem za gašenje požara, u ugrađen je i tzv. NBC sistem dodatne zaštite. Bacači sa dimnim bombama se nalaze sa obe strane kupole tenka i povezani su sa indikatorima laserskog ozračenja, koji upozoravaju posadu tenka ali i centralni sistem da se nalazi na nišanu neprijatelja. Dodatno je zaštićen i rezervoar tenka. Predviđeno je da tenk ima i sistem za čišćenje protivtenkovskih mina.

Sovjetska/ruska modernizacija tenka T-55MV

Takođe se radi o varijanti tenka na koju su postavljene kutije dinamičke zaštite „Kontakt-1“, koje nisu samo pokrile njegov prednji deo, nego i bočne strane tenka. Urađeni su i bočni gumeni ekrani koji štite gusenice tenka, a i top je dobio bolju termoizolacionu oblogu. Tenk je dobio novi sistem ispaljivanja dimnih bombi „Tuča“, kao i sistem za zaštitu od napalma „Soda“. Integrisani su novi komunkacioni uređaji koje čini radio-stanica R-173 i radio-prijemnik R-173-P.

Da bi unapredili oklopnu zaštitu od vođenih protivtenkovskih raketa sa tandem-kumulativnim bojevim glavama Sirijci su na T-55MB postavili veoma originalno i jeftino odbrambeno sredstvo koje podseća na kućicu za ptice pod imenom „Miraž“, koja je u svom razvoju već dostigao treću generaciju zaštite.

NJegov princip funkcionisanja je veoma jednostavan. On ima ulogu da „zaslepi“ operatera koji navodi raketu na tenk. Naravno, ovaj sistem nije svemoguć ali može veoma efikasno da odbrani tenkove od izuzetno opasnih protivtenkovskih sistema kao što je to npr. američki BGM-71 „TOW“. Tu se još nalaze i kutije sa bacačima dimnih bombi koje takođe veoma efikasno mogu da zbune nišandžiju na protivtenkovskom sistemu.

Tom prilikom su urađeni i ozbiljni zahvati na tehničkom osavremenjivanju SUV-a (Sistema za upravljanje vatrom). Naime, na tenk je integrisan najnoviji sistem za upravljanje vatrom „Volna“, koji se sastojao iz laserskog daljinomera KDT-2 koji je montiran neposredno iznad cevi tenka, balističkog kompjutera BV-62, teleskopskog dnevnog nišanskog uređaja TŠSM-32PV i stabilizatora „Ciklon“ M1. Pored ovoga, tenk je proširio svoje naoružanje, pošto je dobio sposobnost ispaljivanja rakete iz olučene tenkovske cevi. Radilo se o sistemu upravljanja navođenim naoružanjem 9K116-1 „Bastion“, koji je ispaljivao rakete 9M117 u kalibru 100mm. Ove rakete su sposobne da probiju homogenu pancirnu ploču debljine 600 mm na daljini do 6,000 metara.

Paket modernizacije T-55MV je povećao težinu tenka na 37,4 tone, pa je radi toga povećana i snaga pogonskog agregata V-55U, koji iznosi 620 ks. Ova snaga je obezbeđivala tenku da dostigne maksimalnu brzinu od 50 km/č. Sa punim rezervoarom tenk ima borbeni radijus kretanja do 400km, dok tenkovsku posadu čine četiri člana. Primenjeni standard je osposobio ovaj tenk da se bori protiv osnovnih borbenih tenkova koji su se u to vreme nalazili u naoružanju zemalja NATO, kao što su „Paton“, AMH-30 i „Leopard -1“.

Uzgrad Rusi su prirodno najviše otišli u modernizaciji ovog tenka. NJihova poslednja varijanta nosi oznaku T-55M6 i u bukvalnom smislu predstavlja hibrid tenkova T-55 i T-72. Naime, na modernizovanu hodnu šasiju tenka T-55 koja umesto pet ima šest guseničnih točkova, uklopljena je borbena kupola sa obt T-72B naoružana topom 2A46 u kalibru 125mm. Tenk je u celini zaštićem dinamičkom oklopnom zaštitom. U odnosu na osnovnu verziju tenka poprilično je uvećana njegova masa, tako da se moralo pristupiti integraciji novog motora koji generiše 700 konjskih snaga. Što se tiče sistema za upravljanje vatrom, naručilac može da bira konfiguraciju koja se nalazi na tenkovima T-72B ili T-80U.

Sergej Šojgu prvi put progovorio o novom oružju koje nema premca. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS