Najnovije

UDAR NA LOVCE PETE GENERACIJE: Kreiran ozbiljan paket modernizacije za rakete R-27 (NATO AA-10 Alamo)

Vazdušno-kosmičke snage će se u veoma kratkom vremenskom intervalu opremiti sa velikom količinom modernizovanih raketa srednjeg dometa klase vazduh-vazduh R-27. Savremenim i inovativnim pristupom prilikom njene modernizacije dobilo se visokoefikasno oružje za borbu protiv širokog spektra vazdušnih ciljeva, uključujući tu i avione pete generacije.

Ilustracija (Foto: RIA)

Rakete klase vazduh-vazduh R-27 će dobiti svoj drugi život. Radi se o ubojnom sredstvu koje je namenjeno za borbu protiv aerodinamičkih objekata u manevarskom boju, koje je danas značajno zastarelo. U vezi sa ovim problemom ruski konstruktori su prionili na posao u cilju njene duboke modernizacije. Primenom savremene tehnologije koja je implementirana u ovom projektu, dobilo se univerzalno visokoprecizno oružje koje može da obara različite tipove neprijateljskih letelica na daljinama 100km+. U ovom momentu raketa R-27 je sposobna da se bori i protiv zahtevnijih ciljeva, kao što su to npr. krstareće rakete, bespilotne letelice i avioni pete generacije. NJihova primena će ruskim lovcima obezbediti prednost u uslovima visokointenzivnog vazdušnoh boja (1 na 1), uvereni su ruski vojni eksperti.

Prva serija modernizovanih raketa R-27 ušla je u naoružanje Vazdušno-kosmičke vojske krajem prošle godine, izjavilo je nekoliko neimenovanih izvora iz ruskog Ministarstva odbrane za internet portal „Izvestija“. Ove rakete su testirane za vreme vazduhoplovne vojne operacije u Siriji gde su primećene na višenamenskim lovcima 4++ generacije Su-30SM i Su-35. Ovi avioni će biti osnovne leteće platforme za nošenje i upotrebu novih raketa R-27. NJih će takođe moći da koriste i avioni Su-27, Su-33, Su-34 ali i taktički lovci MiG-29 u svojim modernizovanim varijantama, navode ruski vojni eksperti.

Kada se ova raketa pojavila u vojsci, bilo je evidentno da se radi o oružju koje je bilo ispred svog vremena- rekao je za internet portal „Izvestija“ bivši komandant 4.vazduhoplovne armije RViPVO ruske armije i Heroj Rusije, general-potpukovnik Valerij Gorbenko. Upravo zbog toga se ova raketa i dalje nalazi u naoružanju jer ima visok potencijal za dalje unapređivanje tj. modernizaciju.

„Radi se o raketi koja je konstrukcijski izvrsno rešena, i koju odlikuje veoma pouzdana bojeva glava. Samonavođenu bojevu glavu je moguće modernizovati upotrebom savremene tehnologije, što značajno povećava njenu preciznost. A posle uvećanja snage prilikom njenog lansiranja, povećan je i njen efektivni domet“– smatra ruski general.

Raketa je dobila obnovljeni sistem upravljanja i navođenja. Savremena elektronika omogućava brži i kvalitetniji zahvat cilja, što pilotu obezbeđuje da se više posveti upravljanju avionom. Raketa se na cilj navodi pomoću radarske glave za samonavođenje, u automatskom režimu rada. Pored ovog režima rada, prisutna je i mogućnost poluautomatskog navođenja na cilj, prilikom čega se u celu operaciju gađanja uključuje i pilot. Pored ovoga za samu raketu je razvijen novi tip goriva, što će joj dati povećan energetski potencijal. Modernizvoana raketa R-27 će moći da obara krstareće rakete, kao i lovce pete generacije.

Duboku modernizaciju će da prođu i verzije rakete R-27P i R-27R, koji su namenjene za uništavanje vazdušnih ciljeva u svako doba dana i noći, bez obzira na složene meteo-uslove. NJih je moguće upotrebiti u uslovima visokointenzivnog vazdušnog boja, kada neprijatelj „oštro“ manevriše i upotrebljava protivelektronska sredstva za ometanje radara.

R-27R spada u raketu srednjeg dometa sa inercijalnim sistemom navođenja. U okviru ovog sistema navođenja se nalazi poluaktivna radarska glava za samonavođenje, koja se aktivira u završnom delu putanje.

Kod rakete R-27P1 imamo kombinovani sistem navođenja koji se sastoji aktivne radarske glave i sistema inercijalne korekcije. Ovi mehanizmi se naizmenično aktiviraju u zavisnosti od etape leta rakete. Raketa se na cilj navodi pomoću avionskog radara koji se nalazi na letelici koja je lansirala ovu raketu, ili kopnenih radarskih sistema. Sistem upravljanja radi na principu „ispali i zaboravi“, sa obezbeđenjem informacionog maskiranja samog napada.

Raketa je dugačka skoro pet metara, a njena startna težina dostiže 350 kilograma. Pokreće je raketni motor na čvrsto gorivo koji je obezbeđuje efektivni domet do 110km. Opremljena je bojevom glavom koja nosi gotovo 40 kg eksploziva.

 „Ruske Vazdušno-kosmičke snage će se u veoma kratkom vremenskom intervalu opremiti sa velikom količinom modernizovanih raketa klase vazduh-vazduh „- rekao je za internet portal „Izvestija“ vojni ekspert Anton Lavrov. Ova raketa spada u osnovna ubojna sredstva ruske avijacije, i kao takva je proizvedena je velikim serijama. Savremena tehnologija omogućava obnavljanje i usavršavanje ovih raketa, sa ciljem dobijanja visoko-efektivnog sredstva za uništavanje širokog spektra neprijateljskih vazdušnih objekata, uključujući i loce pete generacije.

Zahvaljujući svojim konstrukcionim prednostima raketa R-27 značajno prevazilazi američku raketu AIM-7 Sparrow, dok je po svojim letno-tehničkim karakteristikama uporediva sa novim modelima američkih raketa vazduh-vazduh AIM-120C.

SAD su bespomoćne pred ruskom raketom "Sarmat". Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA