Najnovije

NOVI AMBASADOR RUSIJE U SRBIJI ZAGRMEO! Čim je stupio na funkciju izgovorio rečenicu koja je zapalila celu Evropu!

Pritisak Zapada na Srbiju je očigledan, SAD i njene saveznice ohrabruju "Kosovo" da održavaju tenzije u regionu, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti, novi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Harčenko (Foto: RIA)

Kako je istakao, ti pritisci se bez svake sumnje osećaju prilikom pretpristupnih pregovora koje Evropska unija vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi.

"Ne postoje nikakvi dokazi da se interesi Beograda u bilo kojoj meri uzimaju u obzir prilikom pronalaska kompromisnih rešenja."

„Zapad, a pre svega Vašington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima, već predstavljaju očiglednu nameru da se povećaju tenzije“, naglasio je Harčenko.

Bocan-Harčenko je takođe rekao da se Moskva nada da tenzije u vezi sa Kosovom neće prerasti u veliki konflikt.

„Nadam se da će Evropa uvideti da se situacija razvija u opasnom pravcu, ako se situacija ostavi po strani ona bi se mogla otrgnuti kontroli što bi dovelo do krupnijih sukoba.“

Ruski Ambasador je kazao da se Moskva zalaže za pregovore po pitanju Kosova na osnovu dogovora između Beograda i Prištine, ali na osnovu odobrenja svetske zajednice u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Samo takav dogovor može da stavi tačku na to pitanje i da osigura dugotrajno rešenje problema i stabilnost u regionu."

Pokušaji da se Rusija izbaci sa Balkana smešni i kontraproduktivni

Pokušaji da se Rusija izbaci sa Balkana i spreči njen uticaj u Srbiji su smešni i kontraproduktivni, rekao je Harčenko.

Ambasador je istakao da je Rusija potpuno neosnovano optužena za uplitanje u unutrašnje poslove zemalja, mada je sva saradnja Moskve sa regionom i, pre svega, sa Srbijom potpuno otvorena i transparentna.

"Ništa nije skriveno, uključujući aspekte vojno-tehničke saradnje, humanitarnog, kulturnog, informacionog prisustva. To se sprovodi u međunarodnom pravnom okviru. Optužbe protiv Rusije su smešne", rekao je diplomata.

"Slično tome, pokušaji da se Rusija izbaci iz regiona i spreči njen uticaj u Srbiji i drugim zemljama su apsurdni i kontraproduktivni. To su neki krugovi već izneli u čin zvaničnog zadatka zapadne politike na Balkanu", dodao je Bocan-Harčenko.

Balkanske zemlje koje su se pridružile NATO-u nisu dobile nikakve prednosti

"Balkanske zemlje koje su se pridružile NATO-u nisu dobile nikakve prednosti", rekao je Harčenko.

Ambasador je objasnio da je pre ulaska u savez često govoreno, na primer, da će pristupanje NATO-u povećati njihovu investicijsku atraktivnost i imati specifičan ekonomski efekat, ali se to nije dogodilo. Nasuprot tome, nove zemlje članice počele su da snose dodatne troškove u skladu sa zahtevima organizacije.

"Ulazak u savez takođe ne omogućava pomirenje istorijskih balkanskih protivrečnosti", rekao je diplomata.

"Češće, ovi problemi se pokreću pod tepihom, razvijaju se latentno i mogu dati negativne ispade", rekao je on, navodeći kao primer odsustvo reakcije NATO-a na ideje o stvaranju „Velike Albanije, prenose RIA Novosti.

U savez Rusije i Kine ulazi još jedan gigant – Indija. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA