Najnovije

„JEDNIM PLOTUNOM UNIŠTAVA CELO SELO“: Kinezi smatraju da je ovo Putinovo najstrašnije oružje (VIDEO)

Prema mišljenju novinara medijske kuće Sina, najstrašnije oružje koje poseduje ruska armija je teški višecevni lanser raketa TOS-1A „Solncepek“. Kinezi smatraju da ovaj sistem može da „uništi celo selo za manje od sedam sekundi“.

TOS 1 A (Foto: RIA)

Bojeve mogućnosti ovog sistema, koji je ušao u naoružanje ruske armije pre više od deset godina, još dugo će ostati neprevaziđene, smatraju Kinezi.

„U ovom času druge zemlje nemaju ništa slično u svom naoružanju što bi se moglo suprotstaviti ruskom oruđu“- napominje autor kineskog medija Sina. Osnovni povod za konstrukciju teškog višecevnog raketnog lansera TOS-1A, bila su ratna iskustva koja su stečena za vreme Bitke za Grozni (Čečenija), gde je u uličnim borbama ruska armija pretrpela velike gubitke. U borbenim operacijama koje se odvijaju u urbanoj sredini, otežano je učešće oklopne borbene tehnike usled skučenog prostora i velikog broja vatrenih tačaka koje se nalaze u stambenim jedinicama, a koje masovno koristi potencijalni neprijatelj.

TOS-1A se bazira na tenkovskoj šasiji i poseduje veliku mobilnost. Na oklopnom guseničaru je montiran višecevni lanser koji se sastoji iz 24 rakete, koje se mogu ispaliti za svega 7 sekundi. Prema kineskim izvorima efektivni domet raketa koje su lansirane iz „Solncepeka“ dostiže 12,000 metara, što je neuporedivo sa dometom bacača plamena koji se nalazi na specijalnoj verziji tenka, a koji maksimalno iznosi 200 metara.

„Rakete koje ovo oruđe koristi poseduju dva tipa bojevih glava: zapaljive i termobarične. Kada raketa sa zapaljivom bojevom glavom padne na cilj, dolazi do kontakta zapaljive smese i vazduha usled čega nastaje njena eksplozivna aktivacija.Prilikom aktiviranja ove smese brzo se stvara plameni oblak ogromne temperature, koji usisava sav kiseonik oko sebe. Ovo je posebno smrtonosno protiv neprijateljske žive sile, koja nema ni vremena, niti mogućnosti, da se zaštiti od ovakvog napada“- napominje se u materijalu.

Lazanski otkrio veliku slabost NATO pakta. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA