Najnovije

NA GRANICI MITRALJEZA I TOPA: Koje će provereno oružje krasiti srpske oklopnjake BRDM-2?

Modernizovani BRDM-2 poseduje unapređen sistem za upravljanje vatrom ojačan blokom savremene opto-elektronske opreme , a značajno je poboljšana je i oklopna zaštita vozila, kao i stepen komfornosti za njegovu posadu. Vozilo krasi teški mitraljez u snažnom kalibru 14,5h114mm koji je posebno efikasan protiv žive sile neprijatelja.

BDRM-2 (Foto: Jutjub)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Smederevu da veruje da je do sada stiglo šest od ukupno deset oklopnih vozila BRDM-2 iz Rusije. Prema njegovim rečima radi se o poklon-donaciji Ruske Federacije, koja je realizovana zahvaljujući predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Po svemu sudeći radi se o duboko modernizovanoj verziji BRDM-2M koja poseduje unapređen sistem za upravljanje vatrom ojačan blokom savremene opto-elektronske opreme , a poboljšana je i oklopna zaštita vozila, kao i stepen komfornosti za njegovu posadu.

Najjači adut ovog vozila je njegov teški mitraljez KPVT u kal. 14,5mm, koji se nalazi u sastavu borbene kupole BPU-1. Teški mitraljez Vladimirova (skr. KPVT, indeks GRAU — 56-P-562T) je efikasan protiv čitavog niza zemaljskih i pomorskih ciljeva, kao i niskoletećih aviona i helikoptera.Predstavlja zaista ozbiljno sredstvo vatrene podrške pešadijskim i oklopnim jedinicama, u različitim taktičkim situacijama koje se mogu javiti na frontu.

Snažan metak u kalibru 14,5 × 114 mm može da probije oklopnu zaštitu većine lakooklopljenih borbenih vozila, kao što su oklopni automobili, oklopni transporteri, borbena vozila pešadije. KPVT je posebno efikasan protiv neprijateljske žive sile i različite borbene tehnike koja se može naći u pešadijskim i motorizovanim jedinicama

Upotreba ovog mitraljeza je posebno indikovana u uslovima vojnog konflikta malog intenziteta, kakve su npr. protivpobunjeničke i protivgerilske operacije na ograničenom prostoru, gde je neprijatelj uglavnom opremljen standardnim pešadijskim naoružanjem i kada ne upotrebljava teže fortifikacije (bunkeri i ostala skloništa od armiranog betona i sl.), ili težu borbenu tehniku. Zato se pored klasičnih vojnih jedinica ovo vozilo može upotrebiti i u specijalnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova (Žandarmerija, SAJ).

Efektivni domet mitraljeza KPVT je do 2 hiljade metara. Prilikom dejstva po neprijateljskoj borbenoj tehnici i živoj sili neprijatelja koje se nalazi u zaklonima najbolji rezultati se postižu na daljini do hiljadu metara.

Tempo gađanja se kreće u opsegu od 550-600 metaka u minuti. U realnim borbenim situacijama se najčešće dejstvuje kratkim rafalima (2-5 metaka), gde se prosečno troši od 70-80 metaka u minuti. Vatra se otvara pomoću elektro-okidača.

Inače, mitraljez je težak respektabilnih 52,2 kilograma.Najčešće se puni redenikom kapaciteta 50 metaka, koji je težak gotovo 12,5 kilograma. Mitraljez KPVT koristi tri tipa metaka u kalibru 14,5 h 114mm. To su pancirno-zapaljivi BS-41 i B-32, pancirno-zapaljivi-obeležavajući BZT i BST i zapaljivi ZP i MDZ.

NJegova početna brzina na ustima cevi iznosi 1,000 m/sek a energija metka težina 33 grama dostiže 32,000 džula. Procene su da pancirno-zapaljivi metak BS-41 na daljini od 500 metara može da probije čeličnu ploču debljine 2,5 centimetra.

BRDM-2M predstavlja modernizovanu varijantu BRDM-2. Karakteriše ga određena promena u konstrukciji samog vozila u odnosu na bazični model što mu daje bolju prohodnost i funkcionalnost. Ogibljenje je unificirano sa BTR-80. Umesto benzinskog motora integrisan je turbodizel motor D-249.9 snage 136 ks. Na korpus vozila je postavljena borbena kupola BPU-1, na koju je instaliran teški mitraljez KPVT u kal. 14,5mm zajedno sa spregnutim mitraljezom PKT u kal 7,62mm. Značajno je istaći da je ugao dejstva mitraljeza KPVT povećan na +60°. Vozilo je opremljeno kvalitetnijom komunikacionom opremom i čine ga radio-stanice R- 163 „Arbalet“ i R-173 „Abzac“.

Veličanstveni "Premijer" vidi svakog neprijatelja, nema mu ravnih! Više o tome OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA