Najnovije

SERVER SAVETUJE DAČIĆA: Nije mudro davati izjave o organizovanju podrške Trampu! A šta ako on izgubi na izborima?!

"Uveren sam da su Amerikanci sada mnogo više na oprezu kad je reč o pitanju uticaja na izborni proces nego što su bili 2016, a siguran sam da će 2020. biti još osetljiviji na takve stvari", kaže Danijel Server, američki ekspert za balkanska pitanja.

Danijel Server (Foto: Jutjub)

On je tako komentarisao poruku šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića da će organizovati srpsku dijasporu u SAD da na izborima podrži republikanca Donalda Trampa.

Dačićevu izjavu najpre je kritikovao Majkl Karpenter, savetnik DŽoa Bajdena, bivšeg američkog potpredsednika i aktuelnog kandidata Demokratske stranke za predsedničku nominaciju, ocenivši je i kao znak da "želi da se meša u američku unutrašnju politiku".

Prema Dačićevim navodima, 650.000 je državljana SAD srpskog porekla. On je najavio da će, kao ministar spoljnih poslova, organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima iduće godine objedine glasove i formalizuju podršku Trampu.

U predizbornoj kampanji 2016. godine, ako je suditi po prisustvu tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u septembru te godine na panelu o pomirenju na Balkanu 20 godina posle Dejtona, koji je organizovala Klinton fondacija, a domaćin bio nekadašnji predsednik Bil Klinton, zvanični Beograd nije očekivao pobedu republikanca Donalda Trampa.

"Stvar je u tome što je uvek velika greška ispoljavati savezništvo sa jednom ili drugom američkom političkom partijom zato što uvek postoji stvarna mogućnost promene na vlasti. Tako da, ako to uradite, onda morate biti spremni da očekujete konsekvence ako pobedi stranka koju niste podržavali. Očigledno je da Dačić misli da ima prijatelje u aktuelnoj administraciji i da želi da ih podrži. Ali, sve što je postigao jeste da je osigurao da ko god bude bio sledeći predsednik SAD-a iz redova demokrata Dačića, a možda i Srbiju, smatra za neprijatelja. Dakle, to mu uopšte nije bilo mudro", upozorava Server.

Novinar "NJujork tajmsa" Fergus M. Bordevič, koji je pratio područje međunarodnih odnosa, u maju 1986. godine objavio je članak o Jugoslaviji tog vremena. O tome pročitajte OVDE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA