Najnovije

ZAHAROVA ODBRUSILA ZAPADU: Moskva neće menjati ni unutrašnju, ni spoljnu politiku!

Druga runda američkih sankcija Moskvi zbog slučaja "Skripalj" predstavlja čistu provokaciju koja je osmišljena u propagandne svrhe, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova (Foto: ria.ru)

- SAD stalno koriste slučaj trovanja bivšeg britanskog agenta i njegove ćerke u Britaniji kako bi pogoršali odnose sa Rusijom. To je čista provokacija i još jedan izgovor da se uvedu sankcije Rusiji - rekla je ona.

Zaharova je istakla da autori tih mera računaju većinom na propagandi efekat uz stalno promovisanje sankcija kao medijske teme. Ona je naglasila da najavljene sankcije predstavljaju samo kopiju antiruskih mjera uvedenih poslednjih godina, preneo je TASS.

Zaharova je podsetila da je američka administracija davno zabranila bankama da Rusiji daje zajmove, da je blokirala rusku saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama i da je suspendovala kupovinu različitih tipova tehnologije i rova. Ona je dodala da su se američki pokušaji da prisili Rusiju da promeni unutrašnju i spoljnu politiku pokazali potpuno bezuspešnim. Zaharova je rekla da će Rusija nastaviti da jača svoju privredu, vojne sposobnosti i kapacitete, da će osnažiti privredni rast i pojačati uticaj na međunarodnoj sceni uprkos sankcijama.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je ukaz 1. avgusta kojim se utvrđuje spisak ograničavajućih mera koje se uvode Rusiji zbog slučaja "Skripalj". Sankcije podrazumevaju sprečavanje davanja zajmova, finansijske ili tehničke pomoći međunarodnih finansijskih institucija. SAD to mogu da ostvaruju preko svojih predstavnika u organizacijama - Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj i druge. Ukazom je predviđena i zabrana svim američkim bankama da izdaju zajmove ili kredite ruskoj vladi, uz izuzetak zajmova i kredita za nabavku prehrambenih i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Ukaz je potpisan radi realizacije Zakona o kontroli nad hemijskim i biološkim oružjem iz 1991. godine, prema kojem je pre godinu dana uveden prvi paket sankcija Rusiji u vezi sa slučajem "Skripalj", objavio je "Sputnjik".

Barikade po ulicama, policija ispalila suzavac! Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA