Najnovije

LAZANSKI TVRDI: Američki avion "MC-12 Liberti" doleteo u Prištinu da bi špijunirao vojsku Srbije!

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski ocenio je da je američki izviđački avion "MC-12 Liberti" sleteo juče na prištinski aerodrom da bi nadgledao alternativne pravce ulaza preko administrativne linije na sever Kosova.

Miroslav Lazanski (Foto: Jutjub)

“Amerika ima 13 takvih aviona, to je avion za osmatranje, izviđanje, obaveštajnu delatnost.. Mislim da je uveden 2009. godine operativno u upotrebu. Ti avioni su prvi put upotrebljeni u Iraku, i on ima dva člana posade. Kod nas je došao, verovatno, da nadgleda alternatine pravce ulaza preko administrativne linije na sever Kosova”, izjavio je Lazanski.

Kako dodaje, taj avion je verovatno došao da ispita i da vidi položaj vojske Srbije u južnom delu naše zemlje.

“On ne mora da uđe u vazdušni prostor Srbije jer ima mogućnost bočnog skeniranja svega što se događa u infracrvenom spektru na zemlji, jedno pedesetak kilometara od administrativne linije. To im je najjeftiniji avion, to je avion srednje kategorije, u Iraku služi za neku vrstu komunikacije između američkih i iračkih oficira kada su neporedno na terenu”, kazao je Lazanski i dodao:

“Verovatno žele da ga isprobaju u kontekstu jedinica KFOR-a raznih nacionalnih sastava, da vide komunikaciju koja bi išla sa tom vazdušnom kontrolom i sa druge strane, da vide da li se koriste neki alternativni pravci, jer on i noću može dobro da osmatra”.

Komentarišući mogućnost sukoba na Balkanu, Lazanski je istakao da se neće desiti ništa.

“Nema nikakvog rata na Balkanu, prvo zato što nema kapaciteta za neki sukob, drugo, nikom se ne raduje, treće, sada da se Rusija i Amerika posvađaju i zarate oko Balkana, to je naivno očekivanje”, ocenio je Lazanski.

Prema njegovim rečima, oružani sukob Rusije i Amerike bi sigurno značio svetski rat, ukoliko ne bi, kako kaže, bio stepenovan do određenog nivoa eskalacije.

“Kada krene sukob između takve dve super sile, onda proradi i sujeta.. Nijedna vlada ne može da podnese da u nekom ograničenom sukobu izgubi”, naveo je Lazanski.

Pročitajte OVDE šta je bivši američki ambasador poručio srpskim vlastima.

Izvor: Pink/Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA