Najnovije

SRBIJA I MAĐARSKA U ZAJEDNIČKIM AKCIJAMA: Taktička vežba "Gvozdeni mačak" jača odnose dveju zemalja! (VIDEO)

Pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske izveli su danas na privremenom poligonu Titel, na reci Tisi, multinacionalnu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem sa tematikom zaštite rečnog saobraćaja pod nazivom "Gvozdeni mačak 2019".

Vojska Srbije (Foto: mod.gov.rs)

Multinacionalna taktička vežba izvedena je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, u okviru bilateralne vojne saradnje, a kroz sedam vežbovnih sekvenci zajedničkog angažovanja prikazani su rad ronilaca i pontonira prilikom vađenja potonulog automobila iz reke.

Tokom vežbe prikazani su i protivminska dejstva u pronalaženju, deaktiviranju i uništavanju postavljenih podvodnih mina, protivbrodska dejstva i razne varijante borbe protiv terorističkih grupa na vodi.

Glavni inspektor za Kopnenu vojsku Oružanih snaga Mađarske brigadni general Atila Takač kazao je da je ova vežba važna za njihove vojnike, jer u Mađarskoj nemaju priliku da vrše bojeva gađanja na vodi.

- Prikazana je odlična osposobljenost kako pojedinca, tako i angažovanih jedinica. I ovogodišnja vežba je pokazala da je zajednička saradnja na nivou grupe brodova, uz izvođenje bojevih gađanja kao najvišeg izazova, zaista jedinstveni nivo naše saradnje - naveo je Takač.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić ocenio je da je današnja vežba uspešna i istakao da je prvi put izvršeno gađanje mešovite grupe brodova.

Dodao je da je saradnja pripadnika dve vojske, kao i do sada, bila odlična.

U vežbi je bilo angažovano 90 pripadnika Rečne flotile, 29 pripadnika Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske i više plovnih objekata sa jedne i druge strane, a njom je rukovodio kapetan korvete Dalibor Tasić.

Vežbu su sa palube broda pratile posebne namene "Kozara" brigadni general Zoran Nasković, komandant Prve brigade Kopnene vojske, pukovnik Goran Stamenković, načelnik Odeljenja za obuku u komandi Kopnene vojske i pukovnik Žolt Silađi, komandant Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske.

Za najbolje strelce proglašeni su mlađi vodnik Nemanja Ugren i desetar Janoš Pocok, kojima su brigadni generali Takač i Nasković uručili značke odličnog strelca.

Prva zajednička vežba Rečne flotile i Prvog puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske pod nazivom "Gvozdena mačka" (Iron cat), izvedena je 2011. godine na poligonu kod Titela, na reci Tisi, a sledeće godine u Varpaloti, na Dunavu u Mađarskoj.

Narednih godina vežba se naizmenično održavala u Srbiji i Mađarskoj.

Vučićev kartel trguje oružjem, u sprezi su sa Haradinajevom bandom! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA