Najnovije

DA LI JE SRPSKI TOP GAN NAJJAČI? Evo koje susedne države mogu da nam izađu na crtu! Dve zemlje sa liste čak i nemaju borbene avione!

Srbija i Hrvatska su poslednjih godina jačale svoju vojnu flotu u vazduhu, ali po opremljenosti i dalje prednjači Mađarska. Naš severni sused raspolaže najsavremenijim i najmlađim borbenim avionima u okruženju, Srbija napreduje u tom pogledu, a zanimljivo da Albanija i BiH uopšte nemaju naoružane letelice, dok Makedonija i Crna Gora imaju samo helikoptere.

Mig-29 (Foto: vs.rs)

Srbija poslednjih godina obnavlja i modernizuje svoje borbene letelice, a nabavlja i nove helikoptere. Živojin Banković sa vazduhoplovnog sajta “Tango Six” navodi za “Blic” kojim sve vazduhoplovima Srbija trenutno raspolaže.

- Srbija ima 10 MiG-29 od kojih jednog MiG-29A, tri MiG-29B, 3 MiG-29 9.13, dva dvoseda MiG-29UB 9.51 i jedan dvosed MiG-29UB 9.51B. U planu je modernizacija. Očekuje se još četiri aviona 9.13 iz Belorusije koji će takođe biti modernizovani. Trenutno je aktivno 10 jurišnika Orao (od ukupno 16), u toku je projekat modernizacije na Orao 2.0, vreme će pokaztati da li će se to u potpunosti ili uopšte realizovati. Što se tiče školsko-borbenih G-4 u resursu je sedam do osam aviona (od ukupno 20, manji deo nije za borbenu upotrebu), planirana modernizacija sa sistemima koji će se primentii na Orlu 2.0 ali ne u obimu kao kod Orla - ističe Banković.

Kako kaže, od helikoptera možemo naoružati dva srednja transportna Mi-8T i dva Mi-17V-5.

- Tu je i oko osam lakih borbenih helikoptera GAMA (Gazela-Maljutka, imamo ih ukupno 27 deo se koristi kao razoružan, ostali neaktivni). U narednih nekoliko meseci očekuje se dolazak još tri naoružana Mi-17V-5, četiri H145M od kojih tri u borbenoj konfiguraciji i četiri desantno-jurišna helikoptera Mi-35M - naglašava Banković.

Mađarska

Logično je da države EU u regionu imaju najbogatiju to jest najopremljeniju vojsku. Tu ulogu opravdava, pre svih, Mađarska.

- Mađarska trenutno ima najsavremenije i najmlađe borbene aviona u okruženju i to 14 švedskih višenamenskih borbenih aviona SAAB JAS-39 C i D (12 jednoseda JAS-39C i dva dvoseda JAS-39D). Ima i osam u Rusiji sveže remontovanih desantno-jurišnih helikoptera Mi-24, od toga šest Mi-24P i dva Mi-24V. Takođe oni mogu naoružati i pet ruskih srednjih transportnih helikoptera Mi-17 - naglašava Banković.

Rumunija

I Rumunija ima raznovrsnu flotu borbenih letelica.

- Rumunija je za sada nabavila 12 polovnih američkih višenamenskih borbenih aviona F-16AM i BM (devet jednoseda AM i tri dvoseda BM). Pošto su modernizovani na nivo MLU 5.2R odgovaraju novijim verzijama F-16C i D Blok 50/52. Pored toga još uvek koriste sovjetske MiG-ove 21 koji su prošli kroz obimnu modernizaciju tako da se moće reći da su i danas savremeni. Tu su i školsko borbeni avioni IAR-99 Šoim (klasa našeg G-4 Super Galeb) i to osam u standardnoj verziji i 10 modernizovanih. U upotrebi je 19 jednoseda MiG-21 LanceR C i osam dvoseda LanceR B. Od helikoptera tu je 20 transportno-borbenih helikoptera IAR-330L SOCAT koje su takođe kao i MiG-ove 21 modernizovali Izraelci - apostrofira Banković.

U Bugarskoj pola migova ne leti, Hrvatska muku muči sa remontom

Bugarska, pak, muku mući sa funkcionalnošću svojih borbenih aviona.

- Bugarska računa na 15 sovjetskih lovaca MiG-29 od toga 12 jednoseda MiG-29A i tri dvoseda MiG-29UB. Operativnost je, međutim, slaba i ne prelazi četiri do osam aviona. Tu je i 14 jurišnika Su-25 od toga 10 jednoseda Su-25K i četiri dvoseda Su-25UBK. Resursi su, međutim, istekli, a planirano je i odlučeno je da se u Belorusiju pošalje osam Su-25 od kojih je četiri već poslato. Za neposrednu vatrenu podršku Bugaska može upotrebiti i šest školsko-borbenih aviona L-39ZA Albatros (klasa našeg G-4 Super Galeb), ali im je potreban remont. Što se tiče helikoptera u upotrebi, odnosno u resursu su dva desantno-jurišna helikoptera Mi-24V a u planu je remont još četiri. Od ostalih helikoptera koji mogu biti naoružani tu je trenutno aktivan jedan Mi-17, a u planu je remont još dva - objašnjava Banković.

Kako kaže, Makedonija, Albanija, Crna Gora i BiH ne raspolažu borbenim avionima.

- U Makedoniji trenutno su aktivna dva desantno-jurišna helikoptera Mi-24V koji će ostati jedini borbeni helikopteri. Pored toga u borbi se mogu upotrebiti i dva transportna helikoptera Mi-8MT a očekuje se remont još dve takve letelice. Albanija i BiH nemaju naoružane vazduhoplove. Crna Gora trenutno, od naoružanih letelica koristi dva helikoptera GAMA (Gazela-Maljutka), a ima ih još tri - podvlači Banković.

Hrvatska

Konačno, i Hrvatska ima problema u vezi sa obnavljanjem svojih borbenih letelica.

- Hrvatska poseduje 12 sovjetskih lovaca-presretača MiG-21 od kojih osam jednoseda MiG-21bis i četiri dvoseda UM. Međutim usled problema sa remontom u Ukrajini četiri jednoseda uopšte ne leti. Treba napomenuti da dvosedi imaju vrlo ograničene i skromne borbene mogućnosti. Što se tiče borbenih helikoptera tu je 16 izviđačko-borenih OH-58D(R) Kiowa Warrior od kojih trenutno, zbog manjka kadra, može borbeno da se upotrebi četiri do osam helikoptera. Takođe, može se naoružati i 10 transportno-jurišnih helikoptera Mi-171Š - zaključuje Banković.

Ko koje borbene letelice trenutno može koristiti u regionu?

Srbija

10 MiG-29

10 Orla

7-8 G-4

2 Mi-8T (helikopteri)

2 Mi-17V-5 (helikopteri)

8 GAMA (helikopteri)

Mađarska

14 SAAB JAS-39

8 Mi-24 (helikopteri)

5 Mi-17 (helikopteri)

Rumunija

12 F-16AM i BM

18 IAR-99 Šoim

19 MiG-21

20 IAR-330L (helikopteri)

Bugarska

4-8 MiG-29

6 L-39ZA Albatros

2 Mi-24V (helikopteri)

1 Mi-17 (helikopteri)

Makedonija

2 Mi-24V (helikopteri)

Crna Gora

2 GAMA ( helikopteri)

Albanija

-

BiH

-

Hrvatska

8 MiG-21

16 OH-58D(R) (helikopteri)

10 Mi-171Š (helikopteri)

Moskva pravi lovce šeste generacije! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA