Најновије

ДА ЛИ ЈЕ СРПСКИ ТОП ГАН НАЈЈАЧИ? Ево које суседне државе могу да нам изађу на црту! Две земље са листе чак и немају борбене авионе!

Србија и Хрватска су последњих година јачале своју војну флоту у ваздуху, али по опремљености и даље предњачи Мађарска. Наш северни сусед располаже најсавременијим и најмлађим борбеним авионима у окружењу, Србија напредује у том погледу, а занимљиво да Албанија и БиХ уопште немају наоружане летелице, док Македонија и Црна Гора имају само хеликоптере.

Миг-29 (Фото: vs.rs)

Србија последњих година обнавља и модернизује своје борбене летелице, а набавља и нове хеликоптере. Живојин Банковић са ваздухопловног сајта “Tango Six” наводи за “Блиц” којим све ваздухопловима Србија тренутно располаже.

- Србија има 10 МиГ-29 од којих једног МиГ-29А, три МиГ-29Б, 3 МиГ-29 9.13, два двоседа МиГ-29УБ 9.51 и један двосед МиГ-29УБ 9.51Б. У плану је модернизација. Очекује се још четири авиона 9.13 из Белорусије који ће такође бити модернизовани. Тренутно је активно 10 јуришника Орао (од укупно 16), у току је пројекат модернизације на Орао 2.0, време ће показтати да ли ће се то у потпуности или уопште реализовати. Што се тиче школско-борбених Г-4 у ресурсу је седам до осам авиона (од укупно 20, мањи део није за борбену употребу), планирана модернизација са системима који ће се приментии на Орлу 2.0 али не у обиму као код Орла - истиче Банковић.

Како каже, од хеликоптера можемо наоружати два средња транспортна Ми-8Т и два Ми-17В-5.

- Ту је и око осам лаких борбених хеликоптера ГАМА (Газела-Маљутка, имамо их укупно 27 део се користи као разоружан, остали неактивни). У наредних неколико месеци очекује се долазак још три наоружана Ми-17В-5, четири Х145М од којих три у борбеној конфигурацији и четири десантно-јуришна хеликоптера Ми-35М - наглашава Банковић.

Мађарска

Логично је да државе ЕУ у региону имају најбогатију то јест најопремљенију војску. Ту улогу оправдава, пре свих, Мађарска.

- Мађарска тренутно има најсавременије и најмлађе борбене авиона у окружењу и то 14 шведских вишенаменских борбених авиона СААБ ЈАС-39 Ц и Д (12 једноседа ЈАС-39Ц и два двоседа ЈАС-39Д). Има и осам у Русији свеже ремонтованих десантно-јуришних хеликоптера Ми-24, од тога шест Ми-24П и два Ми-24В. Такође они могу наоружати и пет руских средњих транспортних хеликоптера Ми-17 - наглашава Банковић.

Румунија

И Румунија има разноврсну флоту борбених летелица.

- Румунија је за сада набавила 12 половних америчких вишенаменских борбених авиона Ф-16АМ и БМ (девет једноседа АМ и три двоседа БМ). Пошто су модернизовани на ниво МЛУ 5.2Р одговарају новијим верзијама Ф-16Ц и Д Блок 50/52. Поред тога још увек користе совјетске МиГ-ове 21 који су прошли кроз обимну модернизацију тако да се моће рећи да су и данас савремени. Ту су и школско борбени авиони ИАР-99 Шоим (класа нашег Г-4 Супер Галеб) и то осам у стандардној верзији и 10 модернизованих. У употреби је 19 једноседа МиГ-21 ЛанцеР Ц и осам двоседа ЛанцеР Б. Од хеликоптера ту је 20 транспортно-борбених хеликоптера ИАР-330Л СОЦАТ које су такође као и МиГ-ове 21 модернизовали Израелци - апострофира Банковић.

У Бугарској пола мигова не лети, Хрватска муку мучи са ремонтом

Бугарска, пак, муку мући са функционалношћу својих борбених авиона.

- Бугарска рачуна на 15 совјетских ловаца МиГ-29 од тога 12 једноседа МиГ-29А и три двоседа МиГ-29УБ. Оперативност је, међутим, слаба и не прелази четири до осам авиона. Ту је и 14 јуришника Су-25 од тога 10 једноседа Су-25К и четири двоседа Су-25УБК. Ресурси су, међутим, истекли, а планирано је и одлучено је да се у Белорусију пошаље осам Су-25 од којих је четири већ послато. За непосредну ватрену подршку Бугаска може употребити и шест школско-борбених авиона Л-39ЗА Албатрос (класа нашег Г-4 Супер Галеб), али им је потребан ремонт. Што се тиче хеликоптера у употреби, односно у ресурсу су два десантно-јуришна хеликоптера Ми-24В а у плану је ремонт још четири. Од осталих хеликоптера који могу бити наоружани ту је тренутно активан један Ми-17, а у плану је ремонт још два - објашњава Банковић.

Како каже, Македонија, Албанија, Црна Гора и БиХ не располажу борбеним авионима.

- У Македонији тренутно су активна два десантно-јуришна хеликоптера Ми-24В који ће остати једини борбени хеликоптери. Поред тога у борби се могу употребити и два транспортна хеликоптера Ми-8МТ а очекује се ремонт још две такве летелице. Албанија и БиХ немају наоружане ваздухоплове. Црна Гора тренутно, од наоружаних летелица користи два хеликоптера ГАМА (Газела-Маљутка), а има их још три - подвлачи Банковић.

Хрватска

Коначно, и Хрватска има проблема у вези са обнављањем својих борбених летелица.

- Хрватска поседује 12 совјетских ловаца-пресретача МиГ-21 од којих осам једноседа МиГ-21бис и четири двоседа УМ. Међутим услед проблема са ремонтом у Украјини четири једноседа уопште не лети. Треба напоменути да двоседи имају врло ограничене и скромне борбене могућности. Што се тиче борбених хеликоптера ту је 16 извиђачко-борених ОХ-58Д(Р) Киоwа Wарриор од којих тренутно, због мањка кадра, може борбено да се употреби четири до осам хеликоптера. Такође, може се наоружати и 10 транспортно-јуришних хеликоптера Ми-171Ш - закључује Банковић.

Ко које борбене летелице тренутно може користити у региону?

Србија

10 МиГ-29

10 Орла

7-8 Г-4

2 Ми-8Т (хеликоптери)

2 Ми-17В-5 (хеликоптери)

8 ГАМА (хеликоптери)

Мађарска

14 СААБ ЈАС-39

8 Ми-24 (хеликоптери)

5 Ми-17 (хеликоптери)

Румунија

12 Ф-16АМ и БМ

18 ИАР-99 Шоим

19 МиГ-21

20 ИАР-330Л (хеликоптери)

Бугарска

4-8 МиГ-29

6 Л-39ЗА Албатрос

2 Ми-24В (хеликоптери)

1 Ми-17 (хеликоптери)

Македонија

2 Ми-24В (хеликоптери)

Црна Гора

2 ГАМА ( хеликоптери)

Албанија

-

БиХ

-

Хрватска

8 МиГ-21

16 ОХ-58Д(Р) (хеликоптери)

10 Ми-171Ш (хеликоптери)

Москва прави ловце шесте генерације! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА