Najnovije

STRUČNJACI UPOREDILI RUSKI I NEMAČKI TENK: Pogledajte sve sličnosti i razlike ovih zveri! (VIDEO)

Poslednji sovjetski tenkovi za vreme Drugog svetskog rata, IS-2 i IS-3, iako nisu nadmašivali nemačke tenkove, dugo su demonstritali Evropi moć SSSR-a tokom Hladnog rata, piše nemački "Velt".

Sovjetski tenk (Foto: jutjub)

List napominje da su borbena vozila, nazvana po Josipu Staljinu, imala nagnut prednji oklop, koji je bukvalno mogao da odbija granate koje padaju po njemu.

Sovjetski IS-3 razlikovao se od legendarnog T-34, i to ne samo spolja, već i po potpuno novoj konstrukciji kupole — zaobljenoj i sa iskošenim stranama.

„Serija teških sovjetskih tenkova, od predratnog modela KV-1 i prelaznih verzija KV-85 i IS-1 do IS-2, imala je prednosti u odnosu na većinu nemačkih modela iz Drugog svetskog rata“, napominje autor članka.

Što se tiče ukupnih karakteristika oklopa, vatrene snage i pokretljivosti, samo „Panter V“ i „Kraljevski tigar“ mogli su da im predstavljati konkurenciju. Međutim, prvi tenk je imao slabo naoružanje i oklop, a „Kraljevski tigar“ je zaostajao u brzini.

Iako je top tenka IS-2 kalibra 122 mm bio inferiorniji u odnosu na dugi top kalibra 88 mm „Kraljevskog tigra“, sovjetski tenk je bio lakši i imao je bolje manevarske sposobnosti.

„IS-2 je, uprkos nekim nedostacima, bio zastrašujuće oružje, posebno tokom perioda od jeseni 1944. do proleća 1945. godine, tokom poslednje ofanzive Nemačke. Mnoge slike iz Bitke za Berlin prikazuju njegov karakterističan i neverovatno dugačak top“, objašnjava se u članku.

IS-3 je bila poslednja modifikacija ovog sovjetskog tenka, a prvi put se pojavio u javnosti na paradi u Berlinu 1945. godine.

Američka i turska vojska počela zajedničku akciju u Siriji, više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA