Najnovije

LAŽNA DRŽAVA PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA: Neuspešni pokušaji učlanjenja u Interpol, UNESKO i Savet Evrope

Veliki diplomatski neuspeh Kosova je što u protekloj godini nije podnet zahtev za učlanjenje u Interpol, UNESKO ili Savet Evrope, prenosi Kosovo pres ocenu poznavaoca političkih prilika.

SB UN, KiM (Foto: Sinhua/Pravda)

Kada je 2018. godine, zahtev Kosova za članstvo u Interpol odbijen, na generalnoj skupštini te organizacije u novembru, novog zahteva nije bilo. Protekle godine Kosovo se nije prijavilo ni u Unesko ni Savet Evrope.

Univerzitetski profesor Afrim Hoti kaže da kosovske institucije iz godine u godinu ponavljaju greške ne uspevajući da se pridruže organizacijama čija su vrata otvorena.

„Mislim da Kosovo ne radi ništa osim što ponavlja greške u smislu povlačenja prijave za članstvo tamo gde su otvorena vrata, gde je to proceduralno i formalno moguće. U tom pogledu, mislim da je Interpol tipičan primer neuspeha naše diplomatije. Činjenica je da je Interpol tehnička organizacija. Organi bezbednosti svake države se okupljaju i tu možemo ukloniti politički aspekt. Uspeli smo da koristimo veoma dosledan argument da Kosovo namerava da bude deo Interpola, koji ima za cilj borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Drugo što bismo mogli da iskoristimo je da imamo bar na papiru glasove potrebne da budemo deo Interpola, ako računamo na države koje su priznale Kosovo“, navodi Hoti.

Arton Demhasaj ispred organizacije “Ustani” neuspeh Kosova da u 2019. aplicira za neku od međunarodnih organizacija povezuje sa neuspehom pregovora Prištine i Beograda.

„To takođe ima za posledicu ne preduzimanje inicijative za pridruživanje takvim oranizacijama kao što su Interpol ili Savet Evrope. Kad jednom imamo neuspeh članstva u Unesko, zatim u Interpol, vidimo da je raspon država koje su postavile pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova porastao. Ako u takvom trenutku imate tendenciju da se pridružite Interpolu, propali ste. Takav neuspeh Kosova bio bi mnogo negativniji od pokušaja", kaže Demhasaj.

Stručnjak za međunarodne odnose Arben Fetoši takođe ocenjuje da stagnacija u procesu dijaloga sa Srbijom utiče loše na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

„ Prema međunarodnom programu, Kosovo i Srbija moraju da završe sukob kako bi se Kosovo deblokiralo, što znači uklanjanje prepreka za članstvo u svim međunarodnim organizacijama uključujući najvažniju - Ujedinjene nacije”, kaže Fetoši.

Amerika da prestane sa zloupotrebom sile! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA