Najnovije

VELIMIR ERAKOVIĆ ZA PRAVDU: Mila je na Badnje veče pobijedio narod!

Srećan vam badnji dan braćo Srbi, gdje god bili, u svim Srpskim zemljama i rasejanju.

Velimir Eraković (Foto: Pravda)

Piše: Velimir Eraković

Danas dočekujemo rođenje jedinog, najvećeg Isusa Hrista koga će presveta Djeva Marija donijeti na ovaj svijet da donese spas, radost i spokoj u duše naše. Da nas nauči dobru i spasi od zla.

Čak su se i mudraci odrekli vjerovanja u zvijezde, znajući da se rađa pobjednik života nad smrću. Posebno srećan badnji dan želim Srbima u Crnoj Gori. Oni su litijama koje su imale nevjerovatne brojke u svim gradovima, već spremni za Hristovo rođenje.

Danima ga čekaju, šetajući mirno predvođeni sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, pogazivši i bacivši pod noge Milov zakon o slobodi vjeroispovjesti koji više ne postoji. To je zdravo jezgro Srba u Crnoj Gori, koje zna da prošlost određuje i sadašnjost i budućnost. Narod koji zna da u duhovnom smislu mrtvi vladaju živima i tako obavezuju dolazeća pokoljenja da prate pravi put, put pravednika koji im Bog pokazuje. Na badnje jutro domaćini će posjeći badnjak, zaliti ga vinom kao simbolom krvi Isusove i krenuti kući.

A onda će svi vjerujući u crkvu da sa nestrpljenjem, dočekaju dolazak Bogomladenca. Pripremljeni postom i molitvom, čekaće bdenije i liturgiju, da sa carske trpeze budu pričešćni hristovom krvlju i tijelom. Čekaće u miru predobrazaj carstva nebeskog i konačnu pobjedu naroda nad diktaturom.

Svi vjerujući će biti u crkvi, i Srbi i Crnogorci, jer postoji samo jedna crkva a to je Srpska pravoslavna. Neće niko uzeti šegu da dijeli oltar na dva dijela, već bratski svi zajedno primiti pričest. A onda se radovati rođenju Hristovom i pobjedi nad Milom i njegovim zlim naumom. Odzvanjaće Crnom Gorom i Brdima pobjednički poklič “Hristos se rodi, vaistinu se rodi”.

Radovaće se i gora i voda, i nebo i zemlja, radovaće se svi svetitelji i Vaseljenja. Biće tužan samo Milo i njegovi sektaški sledbenici jer nijesu ispunili zadatak. Marioneta zapadnih srbomrzaca, će morati da objašnjava zašto nije uspio, zašto nije uzeo crkve? Neće ih slagati ako kaže da nije mogao od naroda koji je u impozantnom broju stao uz svoju crkvu.

Badnji dan će biti pobjeda Svetosavske, NJegoševe i Crne Gore Svetog Petra Cetinjskog. Crnogorski Srbi su mirnim litijama, molitvama Gospodu, slušajući svoje episkope i izvodeći čitave porodice na molebane pobjedili silu. Iako su zvonila danima zaupokojena zvona na crkvama, te večeri kad se rodi jedini bezgrešni i najveći, zazvoniće radosno i donijeti veselje u naše domove, duše i srca.

Milo je izgubio bitku na badnji dan a Srbi iz Crne Gore sačuvali obraz i dostojanstvo. Ne kaže zalud NJegoš, “iz grmena velikoga lafu izać trudno nije, u velikim narodima geniju se gnjezdo krije”. Crnogorci su pokazali da su veliki narod i ljuti lavovi kad je vjera u pitanju. Zato im hvala u ime vaskolikoga Srpstva a diktatoru, sektaški zapad i Vatikan nek vidaju rane. 

Pročitajte OVDE šta je patrijarh srpski Irinej poručio crnogorskim vlastima.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA