Najnovije

DODIK SE SASTAO SA ERDOGANOM: Razgovarali o ekonomskoj saradnji

Predsednik RS na Diplomatskom forumu boravi na poziv turskog lidera.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas na Diplomatskom forumu u Antaliji sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dodik je na društvenoj mreži Iks napisao da je sa Erdoganom razgovarao o ekonomskoj saradnji i realizaciji ranije započetih projekata u Srpskoj.

Predsednik RS na Diplomatskom forumu koji okuplja lidere država, akademike, biznismene, predstavnike organizacija, medija i mladih, boravi na poziv turskog lidera.

Nakon susreta s Erdoganom, Dodik će se sastati i sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Seregejem Lavrovom, kao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Dodik je na društvenoj mreži Iks napisao da pozdravlja govor Erdogana na Diplomatskom forumu u Antaliji kao realan pristup svim stradanjima, u kojem je osudio licemerstvo drugih, a naročito zapadnih zemalja.

"Predsednik Erdogan je u pravu da je propao sadašnji poredak u svetu i da je neophodno uspostavljanje multipolarnog sveta", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

"Očekujem ubrzo bilateralni sastanak sa predsednikom Erdoganom", dodao je.

Predsednik Turske izjavio je danas da ta zemlja nema luksuz da sa distance posmatra bilo kakve događaje ili da ih ignoriše, kao i da je dužnost Turske prema sopstvenom narodu i prema celom čovečanstvu da smelo kaže ono što zna da je istina.

"Nesumnjivo smo svesni teškoća takve misije danas, kada se stišaju glasovi onih koji govore istinu. Ali uprkos tome, mi ćemo nastaviti da iznosimo istinu, čak i ako je za neke bolna ili uznemirujuća. Verujem da će ideje iznete tokom foruma doprineti našoj borbi", rekao je Erdogan na početku Diplomatskog foruma u Antaliji.

Poručio je da Antalija kao prestonica turizma, sada zbog foruma postaje centar u kojem kuca srce globalne diplomatije i dodao da prisustvo oko 4.000 zvaničnika na forumu, od današnjih do budućih lidera, od poslovnih ljudi do akademika, pokazuju njegov značaj.

"Verujem da će nas razmena ideja i diskusija dovesti na korak bliže istini, dobroti, pravdi i stvarnosti. Temu našeg ovogodišnjeg foruma odredili smo kao 'Unapređenje diplomatije u vremenu previranja'. Kada se pogleda haotično stanje globalne politike, shvatiće se koliko je tačno odabrana tema Foruma", rekao je Erdogan.

On je ocenio da su u današnje vreme ratovi mnogo krvaviji i razorniji nego ranije.

"Turska je jedna od zemalja koje su najviše pogođene krizama, kako po svom geografskom položaju, ljudskim i kulturnim vezama, tako i po međunarodnim odnosima. Ogromna većina sukoba, tenzija, ratova i rizika se dešava u našoj neposrednoj blizini. Na primer, mi se već 40 godina borimo protiv terorističke pretnje sa kojom su se mnoge zemlje suočile u poslednjih pet do 10 godina. Mi smo jedini NATO saveznik koji se borio sa Islamskom državom licem u lice na terenu i pobedio ovu organizaciju", rekao je on.

Dodao je da su građani Turske, koji žive u inostranstvu, delovi društva na meti rastućeg neprijateljstva prema islamu.

"Većina nedavnih napada na našu svetu knjigu, časni Kuran, u Evropi pod maskom protestne akcije, izvedeni su ispred turskih ambasada. Turska i evropski Turci su posebno želeli da budu isprovocirani u ovom procesu", rekao je Erdogan.

Podsetimo, u Antaliji je danas zvanično otvoren treći Antalijski diplomatski forum (ADF), na kome učestvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

ZAPAD U PANICI: Rusija testirala nuklearni projektil

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA