Najnovije

KIMOVO NOVO "ČUDOVIŠTE": Severna Koreja na velikoj paradi prikazala do sad najveću i najopasniju raketu (VIDEO)

Severna Koreja je u petak uveče održala vojnu paradu povodom 75. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije, a tom prilikom je na potpuno novom transportnom vozilu predstavljena i nova, znatno veća interkontinentalna raketa.

Kimova raketa (Foto: Jutjub)

Vojno transportno vozilo ima 11, umesto dosadašnjih osam osovina i izgleda drugačije od svih modela do sada viđenih u Kini i Rusiji. Kako ocenjuje nemački „Velt“, najverovatnije je reč o vozilu sopstvene proizvodnje, ili bar njegovom prototipu.

Sama raketa je znatno duža od modela „Hvasong-15“, koji je prikazan i testiran pre tri godine. Kako navodi nemački list, mnoštvo malih otvora za izbacivanje manjih količina goriva ukazuje na to da je reč o trostepenom oružju, pri čemu treći stepen možda nosi bojevu glavu na navođenje.

Sudeći prema obliku rakete, u njoj ima prostora za više bojevih glava, slično kao i kod američkih, ruskih i kineskih višestepenih raketa. Da li je u pitanju samo „predstava“ ili zaista dostupnoj tehnologiji, nije izvesno. Takođe, otvoreno je pitanje da li raketa koristi tečno ili čvrsto gorivo. U svakom slučaju, reč je o usavršenoj verziji rakete „Hvasong-15“ na tečno gorivo.

Pored ove rakete, Kim je prikazao i podmorničku raketu na čvrsto gorivo „Polarna zvezda 4“, mnogo veću verziju „Polarne zvezde 1“, koja je takođe prikazana pre tri godine.

Kim je predstavio i obilje novog i modernizovanog konvencionalnog oružja i opreme. Raketni bacač od 60 centimetara, testiran prošle godine, predstavljen je u četiri varijante na različitim, delimično novim transporterima.

Puške poznate iz zapadnih elitnih jedinica

Prvi put je prikazan i novi borbeni tenk, koji spolja liči na američki „Abrams“ ili rusku „Armatu“, kao i PVO raketa u veoma dugim lansirnim cevima. Raketu je pratio moderan prenosivi radar.

Američki stručnjaci za oružje, koji su u prenosu uživo komentarisali događaj na sajtu specijalizovanom za Severnu Koreju „NKNews“, ocenili su kao impresivan potpuno tajni razvoj protivvazdušne rakete, radara i novog borbenog tenka. Pripadnici specijalnih jedinica imaju nove šlemove, nove zaštitne prsluke, slušalice i mikrofone, a puške imaju kompletnu opremu kao i kod zapadnih elitnih jedinica, prenosi „Velt“.

Otkriveni Đukanovićevi špijuni u Srbiji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA