Најновије

КИМОВО НОВО "ЧУДОВИШТЕ": Северна Кореја на великој паради приказала до сад највећу и најопаснију ракету (ВИДЕО)

Северна Кореја је у петак увече одржала војну параду поводом 75. годишњице оснивања владајуће Радничке партије, а том приликом је на потпуно новом транспортном возилу представљена и нова, знатно већа интерконтинентална ракета.

Кимова ракета (Фото: Јутјуб)

Војно транспортно возило има 11, уместо досадашњих осам осовина и изгледа другачије од свих модела до сада виђених у Кини и Русији. Како оцењује немачки „Велт“, највероватније је реч о возилу сопствене производње, или бар његовом прототипу.

Сама ракета је знатно дужа од модела „Хвасонг-15“, који је приказан и тестиран пре три године. Како наводи немачки лист, мноштво малих отвора за избацивање мањих количина горива указује на то да је реч о тростепеном оружју, при чему трећи степен можда носи бојеву главу на навођење.

Судећи према облику ракете, у њој има простора за више бојевих глава, слично као и код америчких, руских и кинеских вишестепених ракета. Да ли је у питању само „представа“ или заиста доступној технологији, није извесно. Такође, отворено је питање да ли ракета користи течно или чврсто гориво. У сваком случају, реч је о усавршеној верзији ракете „Хвасонг-15“ на течно гориво.

Поред ове ракете, Ким је приказао и подморничку ракету на чврсто гориво „Поларна звезда 4“, много већу верзију „Поларне звезде 1“, која је такође приказана пре три године.

Ким је представио и обиље новог и модернизованог конвенционалног оружја и опреме. Ракетни бацач од 60 центиметара, тестиран прошле године, представљен је у четири варијанте на различитим, делимично новим транспортерима.

Пушке познате из западних елитних јединица

Први пут је приказан и нови борбени тенк, који споља личи на амерички „Абрамс“ или руску „Армату“, као и ПВО ракета у веома дугим лансирним цевима. Ракету је пратио модеран преносиви радар.

Амерички стручњаци за оружје, који су у преносу уживо коментарисали догађај на сајту специјализованом за Северну Кореју „NKNews“, оценили су као импресиван потпуно тајни развој противваздушне ракете, радара и новог борбеног тенка. Припадници специјалних јединица имају нове шлемове, нове заштитне прслуке, слушалице и микрофоне, а пушке имају комплетну опрему као и код западних елитних јединица, преноси „Велт“.

Откривени Ђукановићеви шпијуни у Србији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА