Najnovije

TRAMPOV ČOVEK PRENEO PORUKU: Predsednik SAD se obratio Beogradu i Prištini!

Funkcioner Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Rajan Tali preneo je drugim učesnicima Beogradskog bezbednosnog foruma poruku američkog predsednika Donalda Trampa Beogradu i Prištini da nastave da rade na realizaciji sporazuma iz Vašingtona.

Aleksandar Vučić, Donald Tramp, Avdulah Hoti. (Foto: Flickr)

Tramp veruje da ekonomska saradnja može doprineti boljim odnosima dve strane, rekao je Tali, inače zamenik pomoćnika direktora Saveta za nacionalnu bezbednost SAD za Evropu i Rusiju.

On je, na onlajn panelu, na kojem su učestvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, rekao da je predsednik SAD, posle 20 godina ograničenog napretka u odnosima dve strane, rešio da u središte procesa normalizacije njihovih odnosa stavi ekonomiju.

- Predsednik snažno veruje u čvrste ekonomske veze između Beograda i Prištine, ukljucucjući privredni rast i stvaranje radnih mesta - rekao je Tali na panelu pod nazivom "Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja".

Potrebno je izgraditi poverenje između dva partnera, a nedostatak formalnih ekonosmkih kanala između Beograda i Prištine je komplikovalo i najprostije transakcije počevši od čekanja na prelazima ili nedostatak saoraćajnih veza, ukazao je Tali.

On je istakao da je to sve uticalo na odnose, na odliv mozgova , što takođe utiče i na zapošljavanje.

U Vašingtonu su, kaže, pomenuti glavni koraci koji treba da se preduzmu i da su oba lidera pokazala veliku hrabrost i posvećenost obavezama.

Podseća i da je američka delegacija posetila Beograd i Prištinu, kako bi učinila operativnim ciljeve od 4. septembra.

Oni su sad otvorili kancelariju u Beogradu, a postoji još jedan tim u Beogradu koji radi sa drjugim predstavnicima američke administracije i bave se pitanjem energetike i da pomognu u pitanju energetske diversifikacije kao značajnom bezbednosnom pitanju, rekao je Tali.

Zahvalio je kolegama iz Evrope i rekao da ih SAD podstiče da dalje rade na razvoju ekonomskih odnosa.

Kaže da su bili i u bliskom kontaktu sa kolegama iz Evrope i da će rado nastaviti da podržavaju Beograd i Prištinu tokom izgradnje ekonomskog poverenja .

- Nadamo se da ćemo stvoriti potrebne uslove da dva lidera reše te već dugo prisutne izazove - zaključio je Tali.

DŽihadisti pokušali da detoniraju bombu u Moskvi! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA