Najnovije

SOROŠ DOBIO BITKU PROTIV ORBANA: Novi svetski poredak pritiska Mađarsku!

Vrhovni sud Evropske unije presudio je da je mađarski zakon o univerzitetima koji se finansiraju iz inostranstva nelegalan, javlja AFP.

Viktor Orban (Foto: kormany.hu)

Taj zakon Mađarska je koristila da zatvori čuveni koledž koji je osnovao DŽordž Soroš.

Evropski sud pravde utvrdio je da mađarska reforma pravila o visokom obrazovanju, koja je Centralnoevropski univerzitet primorala da većinu svojih aktivnosti izmesti iz zemlje, nije u skladu sa pravom EU.

Presuda je doneta nakon žalbe Evropske komisije, a ovo je još jedna od nesuglasica između EU i mađarskog premijera Viktora Orbana, pored njegovog stava o migracijama i manjinama, kao i njegovog poteza da poveća državnu kontrolu nad sudovima, medijima i nevladinim ogranizacijama.

Prema reformi pravila o visokom obrazovanju usvojenoj u 2017. godini, univerziteti koji su registrovani u inostranstvu nemaju više prava da rade u Mađarskoj, osim ukoliko ne održavaju nastavu i u njihovim matičnim zemljama.

Evropski sud pravde je rekao da je reforma pravila o visokom obrazovanju u Mađarskoj u suprotnosti sa pravom EU i obavezama koje Mađarska ima kao članica Svetske trgovinske organizacije, kao i da krši odredbe Povelje EU o osnovnim pravima, prenosi Rojters.

Centralnoevropski univerzitet prebacio je većinu svojih kurseva van Mađarske, nakon duge pravne borbe između DŽordža Soroša, osnivača univerziteta rođenog u Madarskoj, i vlade premijera Viktora Orbana.

Šta je kanada uradila Turskoj saznajte OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA