Najnovije

105 GODINA OD SMRTI VELIKOG SRPSKOG JUNAKA: Lupio šamar Čerčilu! Voje su se i mrtvog plašili, pa su Austrijanci uradili ovo na njegovom grobu

Vojvoda Voja Tankosić bio je jedan od najvećih junaka našeg naroda u 20. veku. NJemu je uvek na prvom mestu bio interes srpskog naroda i voljene majke Srbije.

Ilustracija, srpski vojnici u borbi (Foto: Jutjub)

Voja Tankosić je rođen 1880. godine, a odmah po upisu na Vojnu akademiju upoznao se sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, sa kojim je 29. maja 1903. zbacio dinastiju Obrenović i likvidirao Draginu braću, Nikolu i Nikodija Lunjevicu.

Bio je legendarni četnički vojvoda i učesnik balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

U svojstvu člana komitske organizacije, Tankosić je u zimu 1903/04. upućen u Skoplje, Bitolj i Solun, gde je radio na organizovanju komitskih akcija u Makedoniji.

Tankosić je važio za jednog od najodvažnijih komitskih vojvoda i za dobrog strelca, a delovao je na prostorima Makedonije, kao i Kosova i Metohije.

O Voji Tankosiću postoji legenda da je 1912. ošamario Vinstona Čerčila, kasnijeg premijera Velike Britanije, a tadašnjeg novinara, zbog jednog teksta u kojem je uvredio Srbe.

Austrijanci su se Voje čak i mrtvog plašili, a kamoli živog, jer je bio strah i trepet kako za Osmanlije i Bugare, tako i za Germane. Da bi razbili mit o Tankosiću, uz pomoć jednog našeg lokalnog apotekara iskopali su Vojin grob, slikali se kraj njegovog tela i objavili to u bečkoj štampi.

Za vreme povlačenja srpske vojske 31. oktobra 1915. kao komandant bataljona smrtno je ranjen u Igrištu kod Velikog Popovića . Od posledica ranjavanja umro je u Trsteniku 2. novembra u 35. godini. NJegovi vojnici su ga odneli i zakopali tajno na Trsteničkom groblju, ali su Austrijanci ipak uspeli da ga pronađu, otkopaju i nakon ustanovljivanja identiteta, slikaju leš, kako bi uverili javnost da je stvarno mrtav.

Uz sliku groba i leša, objavljen je i tekst u kome su, osim obaveštenja kako je "došao kraj Voji Tankosiću", pominjani prestolonaslednik, utlimatum njihove vlade, kao i detalj o tome da je Tankosića sustigla kazna. Posmrtne ostatke prenela je njegova majka Milja, uz pomoć Udruženja srpskih četnika i sahranila na beogradskom Novom groblju 1922. godine.

Na nadgrobnom spomeniku su uklesani stihovi:

"Venac besmrtne slave srpska ti vila plete, nad tvojim grobom, Vojo, komitske plaču čete.

Kada je poginuo imao je čin majora srpske vojske. Odlikovan je mnogim odlikovanjima za iskazanu hrabrost.

Mnoge ulice u srpskim gradovima nose njegovo ime.

Da li se u Vašingtonu dogodila veleizdaja Srbije, saznajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA