Najnovije

RUSIJA I IZRAEL U KLINČU: Sirija i Hezbolah glavni su razlozi trenutnog sukoba dve države

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u sredu ruskog ambasadora Anatolija Viktorova u pozadini izjava datih u Jerusalim Postu, u kojima je kritikovao ulogu Izraela u regionu.

Izraelska vojska. (Foto: idf.il)

- Putem zvaničnika za politiku i strategiju, Alon Bar je izrazio oštro odbacivanje izjava objavljenih tokom intervjua ruskog ambasadora i da one nisu u skladu sa realnošću situacije na Srednjem Istoku, koja je ambasadoru predstavljena više puta i o kojoj se razgovaralo tokom političkih dijaloga i diplomatskim kanalima između dve zemlje - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Smatramo da bi se rasprava o regionalnim pitanjima, posebno u vezi s iranskom pretnjom i njenim terorističkim organizacijama poput Hezbolaha, trebala odvijati diplomatskim kanalima, na način koji se bavi stvarnošću i pretnjama, usmerenim ka Izraelu - dodato je u saopštenju.

Na kraju, istakli su da ambasador namerava da objavi pismo o razjašnjenju svojih izjava nakon što su "neka od njih netačno preneta".

- Izrael napada Hezbolah, a nije Hezbolah taj koji napada Izrael - dodajući da je svestan postojanja tunela od Libana do severnog Izraela, ali nema dokaza da je "Hezbolah kopao ove tunele" - izjavio je pre nekog vremena Viktorov za Jerusalim Post.

Naglasio je da Izrael ne bi trebalo da napada teritorije suverene države i bilo koje zemlje članice Ujedinjenih nacija, dodajući da je "malo verovatno da će Rusija pristati na bilo kakve izraelske racije u Siriji, ni u prošlosti ni u budućnosti".

Komentarišući izveštaje Međunarodne agencije za atomsku energiju o povećanju iranskog broja centrifuga, ambasador to nije smatrao kršenjem nuklearnog sporazuma, napominjući da su "prvi korak preduzeli Amerikanci, koji su nažalost odlučili da se povuku iz nuklearnog sporazuma".

- Povukli su se, što je iranskoj strani omogućilo da preduzme korake koji se ne podudaraju sa sporazumom, a ovo je takođe žalosno - izjavio je on.

- Povratak Sjedinjenih Država na sporazum će olakšati stvari...Pomoći će da se otkloni zabrinutost, omogućiti Irancima da razviju miroljubiv program atomske energije i omogućiti IAEA da nadgleda šta se dešava na vojnom polju - dodao je.

Ovaj događaj preti da tektonski uzdrma pravoslavni svet! Više o tome OVDE.

Izvor: AMN

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA