Najnovije

Dodik preti odcepljenjem Republike Srpske od BiH zbog Ustavnog suda!

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je odbacio zahteve iz Banja Luke za promenama zakona o Ustavnom sudu BiH, a član Predsedništva BiH Milorad Dodik istodobno je zapretio otcepljenjem RS-a ukoliko se zakon ne promeni.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović su ranije tokom dana najavili kako će srpski dužnosnici u telima vlasti BiH blokirati donošenje bilo kakvih odluka sve dok se ne promeni sadašnji način funkcioniranja Ustavnog suda, odnosno dok iz njega ne ode troje stranih sudaca.

Izetbegović je na taj ultimatum odgovorio porukom kako je reč o potpuno neprihvatljivom zahtevu.

Dodik: RS će ići svojim putem i otići će

No to Dodika nije sprečilo da ode i korak dalje najavivši neizravno otcepljenje od BiH te kazavši kako će u novonastaloj situaciji RS "ići svojim putem i otići".

"Rešenje će biti da će RS ići svojim putem i otići će. Znači da će formirati svoje državna nezavisna tela i funkcionisati na teritoriju RS-a. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod", kazao je Dodik za televiziju N1.

Nova kriza u BiH izbila je jer u RS-u ne žele prihvatiti odluku Ustavnog suda po kojemu je poljoprivredno zemljište vlasništvo države a ne entiteta. 

Izetbegović je sada optužio Dodika da već petnaest godina stalno proizvodi nove krize u BiH a sada to čini pojačanim intenzitetom.

"U ovom trenutku je to potpuno neprihvatljivo a pitanje je hoće li ikada biti prihvatljivo. To je naprosto ustavna kategorija, kao recimo entitetsko glasanje. Možemo se jednoga dana, nekad u daljoj budućnosti, eventualno dogovoriti da ovo dvoje rešimo u paketu", kazao je Izetbegović za portal Faktor.

Entitetsko glasanje je mehanizam koji entitetima a uglavnom RS-u omogućuje da u državnom parlamentu blokira donošenje bilo kojeg zakona ukoliko ga ne podrži najmanje dve trećine zastupnika koji dolaze iz jednog entiteta.

Izetbegović: Prema Dejtonskom sporazumu odnose se kao prema švedskom stolu

Izetbegović je kazao kako se u RS-u prema Daytonskom sporazumu odnose kao prema švedskom stolu s kojega uzimaju samo ono što im se sviđa. 

"I mi bismo rado izabrali zemlju bez entitetskih podela, parlamentarne procedure bez entitetskog glasanja, imenovanja bez pariteta koji su redovno na štetu najbrojnijeg naroda ali Daytonski mirovni sporazum je prihvaćen i potpisan takav kakav je. I primenjivaće se u celosti. Ustavni sud s neovisnim i profesionalnim stranim sucima je neophodan ovoj zemlji i nikakvi ultimatumi niti blokade nas neće naterati da se odreknemo tog mehanizma", kazao je čelnik najveće bošnjačke stranke u BiH.

I bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović odbacio je zahteve iz RS-a.

OHR: Entiteti moraju poštovati odluke Ustavnog suda

"Ustavni sud donosi odluke koje smo svi dužni poštovati i o njima nema rasprave. Svako odbijanje odluka Ustavnog suda predstavlja kazneno delo i sada su na potezu Tužiteljstvo BiH i Ured visokog predstavnika (OHR) kao i države koje su svedoci Dejtonskog sporazuma", kazao je novinarima u Sarajevu Šefik DŽaferović.

Iz OHR-a su na ultimatum iz Banje Luke reagirali izjavom u kojoj su naveli kako entiteti moraju poštovati odluke Ustavnog suda i da o tome nema rasprave.

Slično stajalište stiglo je i iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu. Naveli su kako je Ustavni sud taj koji odlučuju što je u skladu s ustavom a ne političari.

"Poštivanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi", stajalište je ambasade SAD.

Pročitajte OVDE    kakva je to informacija procurela u javnost.

Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA