Najnovije

Francuska spremila paket investicija za našu zemlju: Makron ulaže milijarde u Srbiju!

Investicije u privredu, velika ulaganja u infrastrukturu i vojna saradnja samo su deo paketa od više milijardi evra koji je francuski predsednik Emanuel Makron pripremio za Srbiju.

Makron ulaže milijarde u Srbiju (Foto: Jutjub/ Pravda)

O namerama Pariza francuski lider otvoreno je govorio na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Ističući da su u Srbiji vidljive samo investicije Kine i Rusije, Makron je od kolega, šefova država EU, zahtevao da slede primer Francuske i ulažu u Srbiju.

Govoreći o Srbiji, Makron je rekao:

- Veoma poštujem predsednika Vučića, on sjajno radi svoj posao, on je sjajan lider, ali ono što se tamo dešava određuju Rusija i Kina, a ne Evropa. Ako EU želi da uključi Balkan, mora da investira mnogo više nego do sada u infrastrukturu, kulturu, znanje jezika, a Francuska već menja politiku u tom pravcu. To treba da radimo, umesto da samo počinjemo pregovore - naglasio je Makron.

Podsetio je da Srbija već pet godina otvara pregovaračka poglavlja, upozorivši da će za dve godine ljudi reći kako je vreme da uđe u EU jer s pravom već počinje da gubi strpljenje.

Konkretni podaci

Izvori iz diplomatskih krugova tvrde da iza Makronovih reči stoje konkretne brojke.

- Cifre su najbolji pokazatelj, u prethodnoj godini, kada je Makron bio u poseti Srbije, francuske investicije u Srbiju premašile su milijardu evra. S druge strane, devet godina pre toga zbir francuskih investicija bio je blizu 1,5 milijardi evra, a francuske kompanije u Srbiji zaposlile su oko 11.000 radnika - podseća izvor.

Dodaje da će ove godine francuska ulaganja u Srbiju biti znatno viša, s obzirom na to da je tokom Makronove posete Beogradu u julu prošle godine potpisano 25 sporazuma, od kojih se pet ugovora tiču saradnje u oblasti naoružanja i vojne opreme.

Sagovornik dodaje da je Makron angažovan i kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

- Pariz podržava postizanje kompromisa kojim će biti uvaženi i interesi Beograda. Upravo je Makron pre nekoliko dana najavio održavanje samita pod pokroviteljstvom Pariza i Berlina na kojem bi se otvorio put dijalogu. Makron poput Trampa zahteva od Prištine bezuslovno ukidanje taksi kao preduslov za nastavak razgovora - dodaje sagovornik.

Objašnjava i da je to razlog što se iz Prištine svakodnevno čuju i glasovi koji su za podelu, ali i oni koji su na liniji stvaranja "velike Albanije", te da to objašnjava odluku američkog državnog sekretara da se u Minhenu ne sretne sa premijerom takozvane države Kosovo.

Na redu je Nemačka

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je Makron u pravu za sve što je rekao u Minhenu, čime je, kako navodi, posredno potvrdio sve veću zainteresovanost za francusko uključivanje u investicije kod nas.

- Iako je malo preuveličao prisustvo Kine i Rusije, veoma je važno što su se ove reči čule pred evropskim liderima. Očigledno su ga ostvareni rezultati neevropskih investicija u Srbiji primorali da na ovaj način reaguje, pa ih time malo i prepadne. Sad je od velike važnosti da još i Nemačka zauzme identičan stav po ovom pitanju - smatra Kovačević.

- Upravo je Pariz poslednjih godina pokrenuo značajne investicije poput razvoja beogradskog aerodroma. Francuska se nakon mnogo godina konačno politički vratila na Balkan. Osim snažne podrške na putu ka EU koju od Pariza možemo očekivati, veoma je bitno da privučemo što je moguće više francuskih investicija kako bi Srbija ponovo postala najvažniji partner Francuske u ovom delu Evrope - zaključuje Starović.

Ključne Makronove poruke Beogradu

- EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju

- Srbija je velika evropska država i nacija, ima svoje mesto u Evropi, a tačan datum kad će postati članica EU manje je važan

- nije dobro da se previše brzo uđe u Evropu jer to ne bi bilo dobro ni za Srbiju niti za Evropu

- nema tačno određenog datuma ulaska u EU i ne treba se zatvoriti u kalendar

- Francuska spremna da sarađuje u svim oblastima, od vojne i kulturne saradnje do pravosuđa

- angažovaću se da se obnovi dijalog Beograda i Prištine kako bi se postigao sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum

- nema gotovog rešenja za kosovski problem, magično rešenje ne postoji, a ja sam za kompromis

- svaka strana mora da se pomeri kako bismo gledali u budućnost.

Makronov tim specijalaca za Srbiju

Emanuel Makron je odmah posle posete Beogradu u julu prošle godine imenovao dva specijalca za projekat zapadnog Balkana, o čemu je svojevremeno pisao Srpski telegraf. Odlazeći ambasador Frederik Mondoloni predviđen je za šefa odeljenja za zapadni Balkan, Rusiju i centralnu Aziju, dok je ekspert za bezbednost i pitanja vezana za EU Žan-Luj Falkoni imenovan za predsednikovog ključnog čoveka u Beogradu.

Glavni zadatak koji im je Makron poverio odnosi se na političku, ali i snažniju ekonomsku pomoć i podršku Srbiji.

Šojgu je neraskidiva karika u odnosima Srbije i Rusije! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube