Najnovije

EVROPA SE DOSETILA KAKO DA SE OSVETI ZA BREGZIT: Veliki problem za Engleze će napraviti ove zemlje, među njima i jedna Balkanska država

Stručnjaci upozoravaju da bi neki begunci u Evropi mogli da iskoriste Bregzit i uteknu pravdi. Naime, Austrija, Nemačka i Slovenija odlučile su da, pošto je počeo 11-mesečni tranzitni period Britanije iz EU, da neće izručivate svoje građane britanskim organima.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Ustav ove tri države zabranjuje ekstradiciju državljana zemljama koje nisu članice EU, a Ujedinjeno Kraljevstvo pravno više nije deo Unije.

Samim tim, upozoravaju stručnjaci, povećavaju se šanse da osobe sa nemačkim, austrijskim ili slovenskim državljanima eventualno počine neki zločin na teritoriji sada već bivše članice EU, a mogućim bekstvom u svoju zemlju mogli bi da izbegnu suđenje u Ujedinjenom Kraljevstvom.

Evropski nalog za hapšenje

Trenutno je na snazi Evropski nalog za hapšenje, koji zahteva od zemlje EU da, kada je podignut, izruči građanina drugoj članici koja potražuje tu osobu. Iako je portparol te ustanove istakao da nalog važi i tokom perioda tranzicije Velike Britanije, ove tri države obavestile su Evropsku komisiju da bi ovaj sporazum bio protivustavan.

Sreća, ali i suze

Velika Britanija napustila je Evropsku uniju 31. januara u ponoć po srednjeevropskom vremenu, a Britanci su od jutra "slavili" i "žalili". I dok su pristalice Evropske unije organizovale povorku kojom su se oprostile od EU, pristalice Bregzita su se na Trgu parlamenta okupile da proslave.

Da li je došao kraj NATO pakta, saznajte OVDE!

 

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA