Najnovije

MILOGORCI PONOVO PROVOCIRAJU: Policija odbila sastanak sa SPC! Mitropolija najavila još masovnije litije!

Mitropolija Crnogorsko primorska saopštila je da je zatražila hitan sastanak sa direktorom crnogorske policije Veselinom Veljovićem zbog najave da policija od sutra neće obezbeđivati litije.

Litija u Podgorici (Foto: Jutjub)

Veljović je odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek posle nedelje, dovodeći crkvu na taj način pred svršen čin u pogledu organizacije litija sutra veče i u nedelju, saopštila je Mitropolija.

U saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske se navodi da je došlo do jednostranog akta Uprave policije Crne Gore, u kom je mesno sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u više crnogorskih gradova obavešteno od lokalnih policijskih načelnika da policija više neće obezbeđivati protestne litije sveštenstva i vernog naroda.

"Obrazloženje policije je od grada do grada i od slučaja do slučaja bilo različito i nerazgovjetno. Navedeni razlozi njihovog odustajanja od dosadašnjeg angažovanja kretali su se od zamorenosti policijskog ljudstva, preko informacija o mogućim incidentima, do pozivanja na to kako dosadašnje litije nijesu vršene po zakonu, te da je i sama policija, učešćem u njihovom organizovanju, navodno kršila zakon", ističe se u saopštenju.

Dodaju i da se jedan broj policijskih načelnika pozivao na netačno prenetu izjavu sveštenika Gojka Perovića, kako crkva ima teškoća sa organizacijom litija i dodaju da je to "velika obmana javnosti ako se zna da ta izjava u celosti glasi da pored svih teškoća uspevamo da sve organizujemo uz Božiju pomoć i pribranost i snagu naroda".

Iz kancelarije Mitropolije je tim povodom ostvaren kontakt sa direktorom policije Veselinom Veljovićem i zatražen hitan sastanak na kome bi se zajednički sagledale sve eventualne poteškoće i gde bi se ponudila kadrovska pomoć policiji od strane redara –volontera iz redova crkve.

"Sastanak je bio potreban tim pre što su velike i mnogoljudne litije zakazane za četvrtak i nedelju veče, pa nam jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki organizacioni problem. Smatrali smo da se u dogovoru mogu prevazići svi problemi i da pravo građana na mirno okupljanje i pokazivanje neslaganja sa političkim odlukama, ne sme biti dovedeno u pitanje", naglašava se u saopštenju Mitropolije.

Ističu da je Veljović odbio hitan sastanak navodeći da može da razgovara tek posle nedelje dovodeći crkvu na taj način, kako kažu, pred svršen čin u pogledu organizacije litija sutra veče i u nedelju.

"O ovom jednostranom i neobašnjivom potezu crnogorske policije (sličnom jednostranom usvajanju Zakona o slobodi veroispovesti od strane Vlade Crne Gore) u toku dana ćemo obavestiti sve ambasade u Crnoj Gori, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, a od Uprave policije tražimo formalno i pravno utemeljeno obrazloženje, kako ne bismo bili prinuđeni da sami zaključimo kako su naši protestni skupovi naprasno i bez povoda, zabranjeni od strane vlasti", kaže se u saopštenju.

Navode i da je crkva do sada imala vrlo korektnu saradnju i dogovore sa organizacionim delovima policije u svim gradovima.

"Pa ovakvu iznenadnu promenu stava svih njih – od zahvalnosti Mitropoliji zbog mirnih okupljanja do odbijanja saradnje – možemo objasniti samo političkim pritiskom na Upravu policije. Pozivamo Upravu policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama, takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira", zaključuje se u saopštenju Mitropolije.

Takođe, poručuju da će se molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti, a o načinu njihovog sprovođenja sveštenstvo će se dogovoriti sa svojim episkopima i o tome blagovremeno obavestiti vernike.

Pročitajte OVDE šta je Velimir Eraković poručio Milu Đukanoviću.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA