Najnovije

PODMUKLO: Opasne bolesti koje ne daju gotovo nikave simptome, a onda se iznenada završe fatalno!

Svaka bolest koja se razvija u organizmu signalizira da nešto nije u redu, s tim što su “poruke” koje nam telo šalje često uobičajene i banalne te ih pripisujemo stresu, umoru, nedovoljnoj brizi o zdravlju. Dok s jedne strane verujemo da je prolazna slabost u pitanju, u našem organizmu se može razvijati ozbiljna bolest koja će simptome dati posle dužeg perioda, kada uznapreduje i često kada je već kasno.

Bolnica (Foto: Jutjub)

Među bolestima koje na samom početku ne daju bitne simptome ili čak nikakve, su rak grlića materice, jajnika, rak pluća, jetre, pankreasa, debelog creva, melanom, I mnoge druge. Lekari savetuju da je prevencija veoma značajna, jer se veliki broj bolesti otkrije na vreme zahvaljujući redovnim pregledima.

Rak grlića materice

Rak grlića materice jedan je od onih karcinoma koje je najlakše sprečiti. Ipak, Srbija je po obolevanju i smrtnosti od ove bolesti na trećem mestu u Evropi, odmah iza Moldavije i Litvanije.

Ginekolog Dr LJubica Mrdaković Todorović objašnjava da je neophodno raditi preventivne preglede jednom godišnje, jer je rak grlića materice izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

- Bolest ima dugu razvojnu fazu, tako da svaki preventivni pregled mnogo znači jer se rak može izlečiti ukoliko se otkrije na vreme. Statistika je takva da žene ili nemaju vremena, ili strahuju da odu kod lekara i na žalost može se desiti da bude kasno kad već bolest odmakne. Preventivni pregledi se rade jednom godišnje, a kod onih žena koje spadaju u rizičnu grupu (one koje imaju rizične seksualne odnose) rade se češće - objašnjava Dr Mrdaković Todorović.

U rizičnu grupu spadaju i žene pušači, iako nema pravila koja će žena dobiti rak grlića materice, simptomi često nedostaju.

- U ranim fazama bolest može biti asimptomatska, tako da se jedno može otkriti pregledom, objašnjava Dr Mrdaković Todorović.

HPV virus izaziva stvaranje ove bolsti, a vakcinacija protiv virusa preporučljiva je i za dečake i za devojčice do 14 godine života.

Takođe skrenula bih pažnju svim mladim devojkama da onog trenutka kada stupe u seksualne odnose ne čekaju duže od tri godine pa da prvi put posete ginekologa, jer su redovni pregledi ključ borbe protiv ove bolesti, objašnjava dr Mrdaković Todorović.

Rak jajnika

Rak jajnika je najsmrtonosniji malignitet ginekološkog porekla, a razlog je što ova bolest ne daje skoro nikakve simptome, a kada se jave tada je bolest u već odmakloj fazi i procenat izlečenja je tridesetak odsto.

Kod pacijentkinja u Srbiji rak jajnika se otkirva negde u trećem stadijumu, kada je bolest takoreći neizlečiva ili teško izlečiva. Lekari kažu da su redovne kontrole jedini spas, iako nema pravila, pre svega treba da budu oprezne žene koje imaju genetske predispozicije kao i one u pedesetim godinama.

- Mi ginekolozi neprekidno apelujemo da žene dolaze kod lekara, jednostavno moramo da ih nateramo da dođu. Žena će najbolje pomoći sebi ako disciplinovano i redovno dolazi na preglede. Kada konkretno govorimo o raku jajnika to je zaista podmukla bolest. Simptoma u ranoj fazi nema zato ga i nazivamo tihim ubicom, a može se javiti i nadimanje, bol u leđima, iscedak, bolovi u stomaku. Ono što svaka žena koja je seksualno aktivna mora da uradi jeste da obavezno dolazi na redovne kontrole, radi neophodne analize i ultrazvuk - apeluje ginekolog dr LJubica Mrdaković Todorović.

Koji su potencijalni simptomi?

Prvi simptom – nadutost. Baš iz razloga što se može povezati sa još nekim stanjima i bolestima, nadustost se uglavnom zanemaruje. Još jedan od simptoma koji se zanemaruje, jesu grčevi, koji su takođe normalna pojava tokom menstrualnog ciklusa.

Bol u leđima se najčešće pripisuje onima koji se ne kreću, kao i osobama koje često sede za kompjuterom, ali bol u leđima (u donjem delu, jer tumor kad raste vrši pristisak) može biti još jedan signal da proverite stanje svojih jajnika.

Gubljenje na težini i osećaj sitosti obično će obradovati žene, međutim ako to stanje dugo traje situacija može biti prilično loša. Rak jajnika koji raste u abdomenu u trbušnoj šupljini stvara tečnost koja izaziva osećaj sitost.

Kravarenje između ciklusa su siguran znak da nešto nije kako treba, ne mora da znači da je odmah stanje toliko strašno, ali za svaki slučaj treba obaviti sve potrebne analize.

Otežano disanje, simptom koji sigurno nećete povezivati sa rakom jajnika. Kada tumor raste on vrši pritisak na sve organe, pa tako treba povesti računa i o tome. Ukoliko uočite nepravilnosti, pravac kod lekara.

Učestalo mokrenje, takođe je jedan od simptoma ove opake bolesti. Što ne znači da od prve prehlade treba praviti dramu.

Rak pluća

Rak pluća možemo nazvati podmuklom bolešću, jer često ne daje nikakve simptome iako postoje upozorenja koja nikako ne bi trebalo ignorisati.

Od raka pluća najčešće oboljevaju judi u šestoj, sedmoj i osmoj deceniji. To su uglavnom dugogodišnji pušači koji imaju hronični bronhitis, a od simptoma se mogu javiti kašalj, poobadanje, bolovi u ramenima, što svakako nisu simptomi koji direktno ukazuju da se upravo radi o ovoj podmukloj bolesti, te se oni retko I ignorišu. Rano otkrivanje raka pluća od presudnog je značaja.

Najvažniji i najčešći simptomi raka pluća su uporan kašalj, iskašljavanje sukrvičavog ispljuvka, bol u grudima pri kašljanju ili dubokom disanju, otežano disanje, upala pluća koja ne prolazi posle terapije ili upale pluća koje se ponavljaju na istom mestu, kao i gubitak apetita i telesne težine.

Ti simptomi mogu biti uzrokovani i drugim oboljenjima, koja nemaju veze sa rakom, ali ako se pojavi bilo koji od njih, treba se obratiti lekaru, navode na Institutu za plućne bolesti Sremska Kamenica

Rak jetre

Rak jetre je tiha bolest, koja u početku ne daje konkretne simptome, kako raste tumor može uzrokovati bol I nelagodu na desnoj strani abdomena, javljaju se bolovi u leđima, u desnoj lopatici, što opet ukazuje i na druge zdrasvtvene tegobe, te oboleli ne može ni da pretpostavi da ima opasnu bolest. Kasnije se javlja I izlivanje žuči, mučnina, kao i gubitak apetita.

Kada se dijagnoza postavi u ranom stadijumu rak može biti izlečiv transplantacijom jetre, ili, kod malog broja pacijenata, manje invazivnim lečenjem.

Rak pankreasa

Rak pankreasa se javlja retko, ali i on kao i drugi oblici karcinoma na samom početku ne daju skoro nikakve, ili neke uobičajene.

Rak pankreasa uglavnom se otkrije kasno kada je bolest uznapredovala, a neki od simptoma koji se mogu javiti su nadutost, gubitak apetita, gubitak telesne težine, bol u želucu.

Rak debelog creva

Rak debelog creva (karcinom kolorektuma) spada u red malignih tumora koji na početku razvoja bolesti ne daju skoro nikakve simptome, tek kada se bolest razvije počinju i simptomi.

Rak se može razviti dužinom debelog creva ili na završnom delu. Rano otkrivanje ove bolesti i prevencija može spasiti život obolelom, a neki od simptoma koji se javljaju su krv i sluz u stolici, zatvor i dijareja naizmenično, gubitak telesne težine i bolovi u trbuhu.

Svi ovi simptomi mogu ukazivati i na neke druge zdravstvene prbleme, zbog kojih se svakako oboleli ne javljaju na vreme lekaru.

Zahvaljujući skrining testovima mogu se registrovati polipi debelog creva pre nego što se razviju u karcinom.

Melanom

Među tumorima kože svakako najznačajnije mesto pripada melanomu. S obzirom da se preko 90 odsto melanoma upravo razvija na koži, dostupan je pogledu i pregledu, ali neophodna je I dodatna edukacija stanovništva u cilju ranog dijagnostikovanja sumnjivih lezija kao i preventivnih pregleda visokorizičnih osoba.

- Rani melanom koji se klinički (golim okom) u 90 odsto slučejeva ne može dijagnostikovati ne boli I ne svrbi. Zapravo tek kad postane invazivan odnosno kada ima lošu prognozu melanoma daje simptome. Zato je potreban preventivan pregled, koji podrazumeva dermoskopski pregled svih promena na koži, bilo da su pigmentovane ili ne, odnosno pregled promena koje ne svrbe I ne krvare. Upravo zato melanom I spada u jedan od najagresivnijih malignih bolesti koji ne daje simptome u svom ranom stadijumu - objašnjava za “Blic” Prof. dr Danica Tiodorović, nacionalni koordinator Euromelanoma.

Pročitajte OVDE   gde se nalazi vakcina protiv SARS koja bi mogla da...

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube