Najnovije

SA RAZLOGOM GA ZOVU SUPERSONIČNI OPUSTOŠITELJ: Rusi unapredili ovu neverovatnu leteću zverku! (FOTO)

Na modernizovanom raketonoscu Tu-22M3M primenjeni su novi motori i elektronska oprema koja je namenjena strategijskom bombarderu Tu-160. Ovim tehničkim zahvatima, operativni dolet aviona je uvećan za čak 50%, dok će njegova posada imati proširen obim mogućnosti za napade po različitim ciljevima, kao i na planu komunikacije sa mobilnim zemaljskim i pomorskim stanicama.

Tu-22M3M (mil.ru)

Osnovni zadatak bombardera velikog doleta Tu-22M3M je efikasna borba sa udarnim pomorskim borbenim grupama koje predvode nosači aviona. Novi sistem napadno-navigacionog kompleksa koji će biti integralni deo letelice omogućiće daleko širu upotrebu modernizovanih i perspektivnih ubojnih sredstava, posebno protivbrodskih raketa. Ceo paket će na kvalitativnom nivou radikalno unaprediti borbene mogućnosti aviona.

Na modernizovanom raketonoscu primenjeni su novi motori i elektronska oprema koja je namenjena strategijskom bombarderu Tu-160. Ovim tehničkim zahvatima, operativni dolet aviona je uvećan za čak 50%, dok će njegova posada imati proširen obim mogućnosti za napade po različitim ciljevima, kao i na planu komunikacije sa mobilnim zemaljskim i pomorskim stanicama.

Međutim, najvažnija stvar zbog koje je između ostalog i rađena ova modernizacija je sposobnost primene najnovije rakete H-32, koja spada u klasu raketa vazduh-more. Ova raketa predstavlja duboku modernizaciju rakete H-22, koja je predstavljala osnovno udarno raketno naoružanje aviona T-22M. Nova H-32 je u odnosu na svog prethodnika znatno manja, opremljena je novim tipom motora, a posebno se radilo na povećanju sposobnosti rakete da savlada protivraketnu odbranu neprijatelja, koja je ojačana sistemima za protivelektronsku borbu. Uvećan je i njen maksimalni domet, koji sada iznosi 1000 km.

Ali to nije sve. Ruski konstruktori intenzivno razmišljaju kako na ovu verziju aviona da integrišu najnoviji hiperzvučni raketni kompleks “Kinžal”, Naime, ova raketa će po svojim sposobnostima dramatično povećati borbene mogućnosti modernizovanog ruskog bombardera. Zahvaljujući svom operativnom dometu koji će da iznosi najmanje 1000km, kao i vrtoglavoj brzini leta koju dostiže na svojoj trajektoriji ova raketa će naprosto biti neuhvatljiva za protivničke sisteme PVO i PRO. Pretpostavlja se da će jedan Tu-22M3M moći da nosi i do četiri rakete H-47M2  “Kinžal”. 

U bliskom vremenskom periodu, rusko Ministarstvo odbrane planira da modernizuje flotu od 30 aviona Tu-22M3 na standard Tu-22M3M. Svaki avion će moći da nosi 2-3 rakete H-32. Glavni izvođač radova će biti Kazanjska fabrika aviona, koja je upravo specijalizovana za superosnične bombardere familije T-22M i Tu-160.

Tu-22M3– je supersonični bombarder velikog doleta, koji se može koristiti u različitim tipovima borbenih misija. U svom naoružanju poseduje širok spektar ubojnog oružja, od kojeg je svakako najopasnija raketna komponenta klase vazduh-zemlja i vazduh-more. Široka paleta naoružanja mu dozvoljava da se bori protiv velikog broja kopnenih i pomorskih ciljeva na različitim daljinama. U naoružanju se nalazi od 1989.godine. Jedan je od najmasovnijih bombardera velikog doleta koji se nalazi u sastavu ruske armije. Avioni ovog tipa su primenjivani i u operaciji ruske vojske u Siriji.

O čemu su Putin i Asad hitno razgovarali saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

 

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA