Najnovije

Sledeći korak duži policijski čas - zabrana od 13 časova? Za sada bez ograničenja kretanja 24 časa, ali...

Ograničenje kretanja u periodu od podneva ili 13 sati do pet ujutru - mogla da bude sledeća, oštrija mera u borbi protiv virusa korona - saznaju nezvanično "Novosti".

Ilustracija (Foto: Vojska Srbije)

To bi, praktično, bio međukorak do eventualnog uvođenja danonoćnog policijskog časa, kao jedne od najrigoroznijih mera u bici za suzbijanje zaraze, koju je kao krajnju mogućnost pomenuo šef države Aleksandar Vučić, u slučaju da se nastavi neodgovorno ponašanje građana i ignorisanje apela zvaničnika i lekara da ostanu kod kuće.

Prema informacijama, zasada je procena da za tim još nema potrebe, ali je ideja da se svi detalji totalne zabrane kretanja unapred razrade, kako bi odmah mogli da stupe na snagu, ukoliko u narednim danima dođe do dramatičnog komplikovanja epidemiološke situacije. "Pik" epidemije u Srbiji se očekuje uoči Uskrsa, u trećoj nedelji aprila.

Nije isključeno ni da eventualni totalni karantin bude uveden samo u pojedinim mestima u Srbiji, a ne na celoj teritoriji. Zasada su najveća žarišta epidemije Beograd, Novi Sad, Niš, Valjevo i Ćuprija. U slučaju da država bude prinuđena da preduzme drastične mere, najvažnije je dobro organizovati vojsku, policiju i sve infrastrukturne službe - kako bi se obezbedilo sve ono što je neophodno za funkcionisanje gradova, od snabdevanja električnom energijom i vodom, telekomunikacija, do dostave hrane i lekova.

Jedna od opcija je da policijski čas u trajanju od 24 sata zapravo obuhvati zabranu napuštanja naselja u kojem živite, odnosno zabranu svih kretanja osim za nabavku osnovnih životnih namirnica i to do najbliže prodavnice od mesta stanovanja.

Takođe, da bi se smanjio intenzitet kretanja, moguće je uvesti i "smene" odlaska u nabavku, na primer, da se stanovnici jednog naselja podele po parnim i neparnim danima. U prodavnicu bi mogao da odlazi samo jedan član porodice, koji bi to nadležnima unapred najavio SMS porukom.

U većim stambenim blokovima, hrana bi mogla da se doprema do posebno obezbeđenih punktova gde bi takođe jedan član porodice dolazio da je preuzme.

Ovakva drastična mera policijskog časa u trajanju od 24 sata, smatraju stručnjaci, veoma je teška za uvođenje i sprovođenje. Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić kaže da bi ona bila ogroman logistički izazov:

- Verujem da će ona biti aktivirana samo ukoliko se epidemiološka situacija dramatično zakomplikuje, što se, nadam se, neće dogoditi. Veoma je teško izolovati celo stanovništvo, zato se nadam da će građani pokazati veliku odgovornost u situaciji u kojoj se nalazimo i da će slušati i poštovati sve preporuke nadležnih.

Dragišić objašnjava da u slučaju ove mere svi protokoli moraju unapred biti dobro razrađeni, kako bi se jasno definisalo kako se, pre svega, obavlja snabdevanje prehrambenim proizvodima i pruža medicinska pomoć.

Nije čudo što brojni i dobro upućeni ljudi na sve sa Kovidom 19 gledaju sa velikom sumnjom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Vučiću sad je kasno, ulazim sa narodom u Vladu i Skupštinu ! Srđan Nogo

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

 

 

 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA