Najnovije

NAPAD NA RUSIJU IZ SVEMIRA NEĆE BITI MOGUĆ: Ruska armija dobija najmoćnije odbrambeno multifunkcionalno oružje (VIDEO)

S-500 nije samo konvencionalni sistem protivraketne odbrane, već i protiv-svemirsko oružje čije će uvođenje bitno promeniti ruske mogućnosti protivraketne odbrane, kaže pukovnik Sergej Hatilev, bivši šef protivavionskih raketnih snaga komande specijalnih snaga Ruskog ratnog vazduhoplovstva.

S 500 (Foto: mil.ru)

- Sistem je sposoban da reši nekoliko zadataka, na primer, detekciju i uništavanje konvencionalnih aerodinamičkih ciljeva, aviona i helikoptera, krstarećih raketa - svega što leti do hipersoničnih brzina. Ali uz to, S-500 može da gađa balističke mete, i to ne samo tokom silaznog dela leta, već i u svim drugim fazama. I ovde su brzine kosmičke - nekoliko kilometara u sekundi - rekao je Hatilev u razgovoru za novine "Moskovski Komsomolets".

Svojom sposobnošću da izbaci ciljeve u dometu do 600 km i na nadmorskoj visini od gotovo 200 km, S-500 može efikasno da se brani od ciljeva u bliskom svemiru.

Drugim rečima, "ovo je protiv-svemirsko oružje", naglašava Hatilev.

- Kompleks sadrži pregradni pristup gde jedan lokator radi na ciljevima koji lete na maksimalnoj visini, dok se drugi koristi za one koji lete blizu zemlje na visinama do 30 km - objašnjava on.

Prema penzionisanom komandantu, sposobnosti S-500 će u osnovi izmeniti rusku raketnu odbranu, koja se, još u doba Hladnog rata, tradicionalno koncentrisala oko Moskve.

- Pojavom kompleksa poput S-500, možemo razgovarati o protivraketnoj odbrani čitavih teritorija. Kasnije, kada se proizvodnja ovih sistema poveća i poboljša, moći ćemo da razgovaramo o stvaranju na njihovoj osnovi vazduhoplovnih snaga odbrane čitave Ruske Federacije - kaže Hatilev.

Prošlog meseca "Dizajnerski biro za specijalnu mašinogradnju", podružnica "Almaz-Anteja", potvrdio je da su lanser S-500, multifunkcionalni lokator, komandno postolje lociranja raketne odbrane i transportne jedinice za radar za rano upozoravanje, sa testiranjem u toku.

Krajem prošle godine rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da će državna testiranja početi 2020. godine, a isporuke vojsci počeće 2025. godine.

Ruski odbrambeni gigant "Rostek" nagovestio je da će prvi prioritet biti proizvodnja sistema za rusku vojsku pre nego što bilo kakvi razgovori o izvozu uopšte mogu da počnu.

Rusija ima raketu sposobnu da pređe 18.000 km i stigne do bilo kog cilja na svetu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA