Najnovije

ŠOK U SIRIJI! Teroristi koje je uhvatila sirijska vojska otkrili da su ih obučavali i opremali Amerikanci

Grupa od 27 terorista koji su se predali sirijskoj vojsci izjavila je da su prošli obuku u američkoj vojnoj bazi, a to je potvrdio tokom brifinga i kontraadmiral Oleg Žuravlev, šef centra ruskog Ministarstva odbrane za sirijsko pomirenje.

Sirijska vojska (Foto: Jutjub)

Kako je dodao, Sjedinjene države su im takođe dale svoje oružje i vozila.

- Kao rezultat sukoba, 27 ljudi je pobeglo, trenutno su pod zaštitom sirijskih vladinih snaga u Palmiri. Predali su desetine malokalibarskog oružja, bacača granata i teških mitraljeza - rekao je Žuralev.

U noći sa 13. na 14. april, grupa terorsita, koja je obučavana u bazi američkih snaga u blizini logora Rukban, pokušala je da izađe iz područja At-Tanf. Militanti su planirali da se predaju vladi i vrate u civilni život, rekao je Žuravlev. Na granici bezbednosne zone dužine 55 kilometara napao ih je odred radikalne grupe koju je podržao SAD Jaš Magavir al-Thavra ("Revolucionarna komandna vojska").

- Prema svedočenju pripadnika ilegalnih naoružanih grupa koje su se predale vladi, Amerikanci su ih snabdevali vozilima i oružjem. Američki instruktori su ih obučili za izvršavanje sabotaža na naftnoj i gasnoj i transportnoj infrastrukturi, kao i za organizovanje terorizma deluje na teritoriji koju kontrolišu sirijske vladine snage - rekao je.

Oružani sukob između sirijske vlade i opozicionih grupa, uključujući teroriste, počeo je 2011. godine. Do 2016. godine terorističke snage su značajno bile potčinjene, dok su vlada i opozicija zaključile primirje, a Rusi, Iran i Turska su delovali kao njegovi garanti.

Ruski Pancir-S oborio francuski borbeni avion Miraž! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA