Najnovije

AMERI SPREMAJU TUŽBU PROTIV KINEZA, A TO JE POKRENULO MNOGA PITANJA: Može li Japan da tuži SAD za bacanje nuklearnih bombi?

Vest da američka država Misuri tuži Kinu i brojne njene državne agencije za štetu prouzrokovanu koronavirusom naišle su na ismevanje po internetu, a mnogi su citirali druge sporne istorijske presedane.

Atomska bomba (Foto: Jutjub)

Glavni državni tužilac Misurija, Erik Smit podneo je u utorak tužbu protiv Komunističke partije Kine, kao i vlada na lokalnom i pokrajinskom nivou, zajedno s brojnim manjim vladinim agencijama i istraživačkim institutima, a na koje je stavio krivicu za "izazivanje globalne pandemije što je bilo nepotrebno i što se moglo sprečiti".

Iako njegove zabrinutosti dele i vlade širom sveta, i mnogi drugi žele da krivicu za kolektivni neuspeh radi pogoršanja krize stave na žrtvenog jarca, a protivnici ove teorije spremili svoje odgovore, podsećajući na lekcije (ili nedostatak znanja) iz istorije.

Neki su odlučili da podsete glavnog tužioca Misurija na njegovu vlastitu istoriju nanošenja patnje hiljadama Indijanaca i desetina hiljada robova dovedenih iz Afrike.

Drugi smatraju da je užasno bombardovanje Hirošime i Nagasakija od strane SAD-a u Drugom svetskom ratu i te kako vredno tužbe.

Međutim, u ovom slučaju, Japan se odrekao prava da podnese tužbu za naknadu štete po uslovima iz San Franciskog ugovora, mada je i bilo neuspelih pokušaja grupe od pet preživelih da tuže SAD zbog napada nuklearnim bombama.

U skorijem primeru vrednog istraživanja, jedan korisnik Tvitera je istakao gripu H1N1 koja je u SAD-u prvobitno izbila 2009. godine i na kraju usmrtila preko pola miliona ljudi širom sveta.

Sa svoje strane, Ministarstvo spoljnih poslova Kine tužbu je nazvalo "smešnom", navodeći da joj nedostaje "pravna ili činjenična osnova". Takođe se dodaje da mere protiv koronavirusa koje je preduzela kineska vlada "ne podležu nadležnosti američkih sudova".

Asadove snage svim silama istrebljuje militante po Idlibu i Alepu! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA