Najnovije

VELIKI DAN ZA IRAN, DOK JE AMERIKA U STRAHU: Fotros i Mohajer će biti novo oružje kojim će udariti na neprijatelja!

Komandant vazduhoplovne divizije kopnene vojske IRGC rekao je da će te snage u skoroj budućnosti dobiti nove bespilotne letelice Fotros koje će biti u operativnom dometu od 2.000 kilometara.

Iranska vojska (Foto: Jutjub)

Govoreći u intervjuu s iranskom novinskom agencijom Tasnim, pukovnik Akbar Karimlo je rekao da je odluka rezultat ozbiljnih i opsežnih razgovora sa Ministarstvom odbrane.

Karimlo je rekao da su mnogi tehnički aspekti drona u toku i dronovi će biti raspoređeni u "zonama rada" nakon završetka diskusija o njima. Prvi put otkriven 2013. godine, bespilotni letel Fotros spada u najveće iranske borbene i izviđačke bespilotne letelice.

Dron može da leti do 30 sati i da putuje do 2.0000 kilometara. Karimlo je takođe u svom obraćanju rekao da IRGC planira nadograditi svoj postojeći nadzorni i borbeni bespilotni avion Mohajer-6 sa poboljšanom sposobnošću za motore i automatsko poletanje i sletanje.

Mohajer-6 je najnoviji i najnapredniji model iz porodice dronova Mohajer. Dron je Iran uspešno koristio u brojnim antiterorističkim operacijama poslednjih godina. "NJegovo uvođenje u Komandu kopnenih snaga IRGC-a dovelo je do velikih dešavanja, znatno povećavajući izdržljivost leta i povećavajući naše prisustvo u operativnim zonama", rekao je Karimlo o dronu.

"Dron se takođe koristio u borbi, isporučujući efikasne udare neprijateljskim snagama", dodao je. Iran je poduzeo velike korake želeći ostvariti samodovoljnost u proizvodnji osnovne vojne opreme i sistema odbrane, suočavajući se sa višedecenijskim sankcijama i embargom na oružje.

Iransko ministarstvo odbrane vrši masovnu isporuku novih borbenih i nadzornih bespilotnih letelica, uključujući mlazne višenamenske bespilotne  letelice (bespilotno leteće vazduhoplovstvo) u vojsci i vazduhoplovnim snagama.

Ranije ovog meseca, Vazduhoplovne snage i Vazduhoplovna odbrana iranske vojske primile su tri nove bespilotne letelice, uključujući i višenamenski UAV (bespilotni vazduhoplov).

O izraelskom napadu na Siriju pročitajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA