Najnovije

DRAMA U SRCU EVROPE: Pariz produžava vanredno stanje do 24. jula! Francuska formira "sanitarne brigade"

Savet ministara Francuske odlučio je da za dva meseca produži aktuelno vandredno zdravstveno stanje, do 24. jula, posle konsultacija sa naučnicima uključenim u borbu protiv virusa korona.

Francuska je teško pogođena virusom korone (Foto: Jutjub)

Ovaj predlog zakona skupština će razmatrati u ponedeljak, istoga dana popodne bi trebalo da se izjasne senatori, a zatim u utorak ponovo poslanici. Vlasti smatraju da bi ukidanje vanrednog zdravstvenog stanja već 23. maja, kada ističe prvobitni datum, bilo preuranjeno.

Predlogom zakona se takođe utvrđuje da svi koji stupaju na tlo Francuske iz inostrantstva moraju da provedu 14 dana u karantinu. Obvezna izolacija, međutim, ne važi za one koji se već nalaze na francuskom tlu, a ministar zdravlja Olivije Veran je istakao da u tom smislu računa na solidarnost nacije.

Konačno, treća mera je uvođenje sistema informacija o obolelima i njihovom okruženju, na period ne duži od godinu dana, a to je objašnjeno potrebom da se efikasno bori protiv epidemije i utvrdi lanac mogućeg daljeg širenja zaraze.

U te svrhe, biće formirane "sanitarne brigade", koje će prema rečima ministra zdravlja brojati od tri do četiri hiljade ljudi, pre svega zaposlenih u Zdrastvenom osiguranju, a kojima će pomoć, ako je potrebno, pružati i radnici Crvenog krsta. Prvi krug informacija formiraće lekar, a zatim Služba zdravstvenog osiguranja.

To, kako je istakao, nije u vezi sa aplikacijom za mobline telefone "stop kovid" o kojoj će se, ako bude uvedena, voditi naknadna debata.

- Moraćemo neko vreme da živimo s virusom – poručio je Veran, predstavljajući mere.

On je rekao da je uspostavljanje informativnog sistema o zarazi veliki tehnički izazov. Protivnici ove mere smatraju da ona u određenom smislu predstavlja "evidetiranje bolesnih", kao i da se kosi sa pravom tajnosti medicinskih podataka pojedinaca, ali nadležni trvde da je propisana za opšte dobro.

Vlasti ističu da predlog zakona predstavlja adaptiranje na uslove postepenog ukidanja izolacije. Francuska će karantin polako početi da popušta od 11. maja.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner je, međutim, naglasio da ovaj datum ne znači povratak na normalni život, istakavši da će se to događati progresivno, sa strpljenjem i oprezno. Rekao je da je karantin do sada omogućio spasavanje hiljada života i pozvao na poštovanje svih propisanih mera. Obojica ministara odala su priznanje građanima na dosadašnjim rezultatima, kao i onima koji se u prvim redovima bore protiv kovida 19.

Kristof Kastaner je dodao da, ako uslovi to dozvole, od 11. maja građani više neće morati da popunjavaju dozvole da bi izašli na ulicu i ponovio da će moći slobodno da se kreću do 100 kilometara od mesta boravka. Maske će biti obavezne u gradskom saobraćaju, a kazne za one koji to ne poštuju moći će da piše i služba obezbeđenja u javnom prevozu.

Ministar unutrašnjih poslova je naglasio da sve to daje izglede da se prestanak izolacije odvija u najboljim mogućim sanitarnim uslovima. Rekao je i da poštovanje građanske solidarnosti predstavlja ujedno i uslov kolektivnog preživljavanja.

Kristof Kastener je takođe naglasio da će otvaranje šengenskih granica biti progresivno i u dogovoru s evropskim partnerima, ali da to neće početi da se događa već od 11. maja.

Još nema leka

Ministar zdravlja Olivijer Veran je poručio da je još u toku istraživanje "Diskaveri" u okviru koga se ispituje efikasnost hlorokina i nekih drugih supstanci u lečenju kovida 19. On je istakao da u ovom stadijumu ni oko jednog tretmana ne postoji konsenzus, ali da postoji nada.

- Onoga dana kada budemo imali efikasan lek, biću prvi koji će to reći – poručio je francuski ministar.

Pročitajte OVDE kako se epidemija širi Rusijom.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA