Najnovije

HITNO POVLAČENJE, NJIHOVE PREOSTALE SNAGE SU POTREBNE U SAD-U: Većina američkih vojnika napušta Irak!

Sjedinjene Države potvrdile su u petak da će s iračkom vladom razgovarati o statusu preostalih vojnih snaga, naglašavajući da ne traže vojne baze ili trajno vojno prisustvo u Iraku.

Američka vojska (Foto: marines.mil)

Prema zajedničkoj izjavi prvog sastanka strateškog dijaloga, Vašington i Bagdad najavili su nastavak razgovora o statusu preostalih američkih snaga u Iraku, gde je fokus dve zemlje na razvijanju normalnih bezbednosnih odnosa zasnovanih na zajedničkom interesovanja.

Vlade dveju zemalja u izjavi su navele da će „u svetlu značajnog napretka koji je postignut u eliminaciji pretnje od ID-a, Sjedinjene Države nastaviti u narednim mesecima da smanjuju svoje snage u Iraku“. Sjedinjene Države takođe su potvrdile da ne teže uspostavljanju stalnih baza ili stalnog vojnog prisustva u Iraku, što je prethodno dogovoreno Strateškim okvirnim sporazumom iz 2008. godine, koji kaže da se bezbednosna saradnja zasniva na međusobnim sporazumima.

Sjedinjene Države istakle su da su polovinu svojih snaga već povukle iz Iraka od početka nove godine.

Sa svoje strane, iračka vlada posvećena je zaštiti vojnih snaga Međunarodne alijanse i iračkih objekata koji ih ugoštavaju u skladu sa međunarodnim pravom i odgovarajućim aranžmanima u vezi sa prisustvom tih snaga i u obliku koji će biti dogovoren. između dve zemlje.

Valja napomenuti da je iračko Predstavničko veće glasalo u januaru na vanrednoj sednici u prisustvu premijera Adela Abdula Mahdija o odluci kojom se vlada obavezuje da radi na okončanju zahteva za pomoć koji je podnet međunarodnoj koaliciji koju predvodi Vašington i okonča svako prisustvo stranih snaga na iračkom tlu.

To se desilo u pozadini ubistva iranskog zapovjednika snaga Kuds-a, generala Kasema Solejmanija i zamenika šefa Narodnih mobilizacijskih jedinica Abu Mahdija Al-Muhandisa tokom američkog vazdušnog napada u blizini međunarodnog aerodroma Bagdad.

Najsavremenija ruska podmornica uključena u sastav ratne mornarice! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA