Najnovije

Božica Velousis (intervju): Sve što radim, radim isključivo iz ljubavi!

Iza krupnih i lepih očiju stanuje ceo svet. NJena lepa spoljašnost krije veliku tajnu a to je da se iza milog osmeha krije veoma snažna i jaka žena. Pored toga što je pisac, ona je i veliki humanista. O izolaciji, pisanju i životu uopšte, razgovaralo smo sa Božicom Velousis.

Foto-Fejsbuk

Iza nas je težak period, kako ste provodili vreme tokom vanrednog stanja?

Kada dani mnogi prođu i kada sećanja navale iz duše, a misli nam zaplove u dane koji su iza nas i zapljusnu nas osećanjima, sete, tuge, ali i radosti pa sa nemirom ili ushićeni setimo se tih dana i zapitamo da li su nam se baš oni morali desiti, da li su se nekako mogli izbeći?

Život ume uvek da nas iznenadi i sa dobrim i sa lošim događajima, ono što sam naučila u životu jeste da uvek sagledam i pozitivnu stranu života, da uvek idem napred, da budem pozitivna i da verujem u bolje dane jer uvek je novi dan,Sunce obećava rađanje novog dana.

Moj život u vreme izolacije zbog virusa Kovid 19 koji je zadesio čitavu planetu je bio ispunjen raznim kreativnim sadržajima. Posvetila sam vreme svom najvećem životnom daru a to je moja  četvorogodišnja ćerka Evangelina.

Uživale smo jedna u drugoj, igrajući se, pripremajuci nama omiljene obroke i naravno svakodnevno smo se čule sa svojim prijateljima i rođacima.

Dan za danom i vreme je prolazilo, a naš svaki dan je bio ispunjen smehom i ljubavlju. Radovala se naročito farbanju jaja povodom Uskrsa koji smo na žalost ove godine provele bez bake i deke, ali evo već ovih dana planiramo odlazak u moju rodnu Šumadiju u kojoj sam provela svoje detinjstvo. Posebno se odlasku raduje Evangelina kao i susretu sa bakom i dekom.

Raznim kreativnim sadržajima za decu trudila sam se da na jedan psihološki i edukativan način upotpunim dan svom detetu.

Napisali ste roman ali Vaša poezija jednako osvaja čitalačku publiku, kakvi su Vam planovi za naredni period?

Roman "Sve je to ljubav" je naisao na veliko interesovanje čitalačke publike, kako u Srbiji tako i u regionu i to me je učinilo veoma srećnom, naročito zbog toga što sam kroz roman želela da prenesem jednu poruku svim čitaocima a to je da veruju u ljubav, da uvek slušaju svoje srce i da šta god da se dogodi u životu, uvek treba da ostanemo pozitivni i da sačuvamo ljubav u sebi i osmeh na licu.

Poezija je moja misao, moj osećaj, sve ono što proizilazi iz mene same, a to kroz poeziju prenosim na papir

Poezija dopire do srca svih ljudi, u tim stihovima svi se pronalaze i zbog toga verujem da je moja poezija doprla do srca mnogih čitalaca.

Poslednjih nekoliko meseci učestvovala sam na mnogim kako domaćim tako i međunarodnim festivalima poezije i na moje veliko zadovoljstvo prihvaćena je sjajno od strane publike, medija i organizatora festivala, a upravo zbog toga i nagrađivana više puta.

Veoma mi je drago da je moj rad prepoznat kako na prostporima Srbije tako i u regionu. Istakla bih i važnost negovanja srpskog jezika i knjizevnosti.

Inspiracija za pisanjem uvek dolazi neočekivano tako i svi moji planovi, što znači da u principu ne pravim planove.

Mogu samo da kažem šta bih volela a to je da moja zbirka dečije poezije ugleda uskoro svetlost dana.

U poslednje vreme bili ste angažovanikako biste pomogli onima kojima je to neophodno, o čemu se tačno radi?

Znajući i smatrajući da je baš u danima izolacije mnogima pomoć potrebna, uz veliku ljubav, želju i trud organizovala sam nekoliko humanitarnih akcija.

Donirala sam pakete udruzenju Haj'r koje se bori protiv nasilja u porodici, paketi su bili namenjeni samohranim majkama sa decom, inače dodala bih da sam počasni član pomenutog udruzenja i da sam nedavno učestvovala na humanitarnoj reviji pod sloganom "Život je pista jednaka za sve", povodom obeležavanja Svetskog dana u borbi protiv nasilja. Doprinos sam dala i čitajuci svoje pesme na srpskom i grčkom jeziku i na taj način prenela poruku ljubavi. Velika mi je radost bila kada sam i mališanima pomenutog udruzenja donirala pakete u Opštini Stari grad.

Takođe u vreme izolacije zbog Kovida 19 donirala sam pakete udruzenju "Promenimo cvest“. Paketi su bili sa neophodnim namernicama za život, namenjeni samohranim majkama sa decom i socijalno-ugroženim porodicama.

U saradnji sa građanima sa Ceraka, donirala sam pakete sa osnovnim životnim namernicama našim najstarijim sugrađanima kao i socijalno ugroženim porodicama .Sve proizvode sam kupovala putem interneta, sama organizovala sastav paketa, kao i isporuku na određenu adresu. To sam uspela da organizujem sve iz svog doma u periodu izolacije i na taj naćin podsticala svoju ćerku da bude humana i pomaželjudima koliko bude bilo u njenoj moći u životu.

Lep je osećaj, kada znate da ste nekome pomogli  i kada izmamite dečije osmehe.

Doživeli smo jedan period koji će ostati zabeležen. Shvatili smo da je zagrljaj,topla reč i prisustvo dragih ljudi, naša najvažnija potreba .jer samo  s ljubavlju mi trajemo, samo sa njom mi rastemo i život jedino tada ima smisao.  Dok volimo mi postojimo.

Koliko je teško biti umetnik u Srbiji?

Kada posedujete ljubav u sebi, ljubav koja vam daje energiju, ispiraciju da stvarate i kreirate u umetnosti, da pišete, maštate o svojim novim idejama za kreativnom umetnošću,onda ništa ne bude teško u toj meri da ne možete da se borite, da budete pozitivni i nasmejani, vredni i borbeni da svoj umetnički poduhvat, bilo koji da je, dosegnete do najviše lestvice sa koje se pruža najbolji vidik na vaš trud i rad.

Sve što radim, radim isključivo iz ljubavi, kreiram svoje projekte iz ljubavi, maštam zahvaljujući ljubavi koju posedujem i zato mi nije teško da pričam iz ugla umetnika.

Samo veliki trud, rad i istrajnost su merilo da nije teško biti ne samo umetnik u Srbiji već bilo čime da se bavite

Treba samo dosegnuti lestvice, a to mogu hrabri i istrajni.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA