Najnovije

"PRETI NAM SCENARIO ŠPANIJE I ITALIJE": Ako dođemo do policijskog časa, znači da katastrofa kuca na vrata? Ipak, postoje tri ključne stvari!

Svakog dana u Srbiji raste broj zaraženih od koronavirusa, zdravstveni sistem je pred pucanjem, dok stručnjaci i članovi Kriznog štaba mole ljude da poštuju mere koliko god je to u njihovoj moći.

Krizni štab (Foto: srbija. gov. rs)

Kako se situacija pogoršava, tako se ponovo pominje potencijalno uvođenje strožijih mera, pa i policijskog časa, dok doktor Kon ponavlja da nam "vanredno stanje nedostaje" da bi stabilizovali poštast zvanu COVID-19.

- U slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema nema druge mere osim karantina. Zamena za zaključavanje je nošenje maski - istkao je epidemiolog Predrag Kon pre nešto manje od dve nedelje.

Čak ni to što se pojavljuje veliki broj pacijenata nije problem, odnosno nije veći od toga što se zaražavaju lekari i osoblje.

Premijerka Brnabić se takođe slaže sa stavom Kona da se nekako onemoguće fizički kontakti među ljudima, apostrofirajući da je zdravlje građana najvažnije, ali isto tako očuvanje zdravstvenih radnika koji neumorno vode bitku.

- Osim opštih preventivnih mera, nema ničeg novog u vezi sa merama što možemo reći. Znači: nošenje maske, fizička distanca i pranje ruku i to nije "samo". Lekciju možemo da naučimo od populacije starijih koji su pokazali kako se može zaštiti - kazala je Kisić Tepavčević i istakla da ove tri mere i te kako sprečavaju širenje virusa.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, Zoran Gojković, nije optimističan i upozorava da je sistem pred pucanjem.

On je u petak istakao da Srbiji preti scenario iz Italije i Španije, te da postoji opasnost od po 5.000 ili 10.000 ljudi u istom danu koji mogu da potraže pomoć lekara.

On se obratio, kako je rekao, u ime svih lekara: "Morate nam svima pomoći da bi zdravstveni sistem izdržao. Mi možemo otvarati hiljadu Arena, sajmova, ali nema tu ko više da leči. Jedina šansa nam je preventiva, prevencija i da svi poštujemo šta struka traži. Po svim proračunima u 7 do 10 dana bi ova uzlazna linija počela da pada - istakao je Gojković.

Do kraja godine dolar će propasti, sve može nestati preko noći. Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA