Najnovije

FISKALNI SAVEZ SRBIJE: Država se neracionalno zadužila, 2021. zamrzavanje zarada!

U 2021. godini potrebna je kontrola rasta penzija i plata, a opravdano bi bilo potpuno zamrzavanje zarada u javnom sektoru, naveo je Fiskalni savet.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

U izveštaju koji analizira efekte epidemije na ekonomiju i daje preporuke za narednu godinu, Fiskalni savet je naveo da se zdravstvena kriza nastavlja, da je privreda u problemima, a da "država nema više toliko raspoloživih resursa za snažnu intervenciju jer se neracionalno zadužila za više od 600 miliona evra zbog isplate 100 evra punoletnim građanima" .

"U takvim okolnostima deficit države iznosiće rekordnih sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je oko tri milijarde evra, a javni dug na kraju godine biće preko 60 odsto BDP-a", naveo je Fiskalni savet, nezavisno telo koje bira Skupština Srbije.

Zbog toga je u 2021. godini neophodno svesti deficit na oko dva odsto BDP da bi se zaustavio rast javnog duga, smatraju u Fiskalnom savetu.

Osim toga, kako je navedeno, treba povećati izdvajanja za gradnju infrastrukture i zdravstvo.

"Procenjuje se da će pad BDP u 2020. godini bit oko tri odsto, ali ako se u drugoj polovini godine ograniči kretanje građana, pad bi mogao da iznosi oko pet odsto", ocenio je Fiskalni savet.

Fiskalni savet procenjuje da bi privredni pad u 2020. mogao da dovede do smanjenja broja zaposlenih za 30.000 do 50.000.

Savet takođe smatra da učestala predviđanja državnih zvaničnika da će prosečna plata na kraju 2025. dostići 900 evra nisu bila kredibilna ni pre ove krize.

Kako je Srbija slala municiju Jermeniji u sukobu sa Azerbejdžanom, saznajte OVDE!

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA