Najnovije

NA ZAVOJSKOM JEZERU 63. PADOBRANSKA BRIGADA JE POKAZALA ŠTA UME! Uradili su nešto šta nisu 30 godina! (FOTO)

Posle 30 godina 63. padobranska brigada je izvela skok na vodu. Prošle su decenije od kada smo radili ovaj veoma zahtevan i veoma složen vid obuke naših padobranaca i to je najbolji dokaz koliko su se stvari u 63. padobranskoj, ali i u našoj Vojsci, promenile - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon obilaska pripadnika 63. padobranske brigade koji izvode deo obuke u letnjim uslovima na Zavojskom jezeru u blizini Pirota, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije.

63. padobranska brigada (Foto: mod.gov.rs)

Prema njegovim rečima, nismo imali resursa, nismo imali helikoptera, nismo imali padobrana, nismo imali čime ovo da uradimo, a jedino smo uvek imali vrhunske ljud.

– Skok na vodu je nešto što nismo radili decenijama, a evo on je dokaz da pripadnici 63. padobranske brigade mogu da stignu bilo gde i bilo kad - poručio je ministar Vulin.



Rukovodilac današnje obuke naglasio je da su danas na Zavojskom jezeru prikazani segmenti obuke u letnjim uslovima.

- Prvi segment je bio veranje i spasavanje u planini leti, drugi - obuka u ishrani u prirodi, treći savlađivanje vodenih prepreka priručnim sredstvima i četvrti segment bio je padobranski skok na vodu.

 Ovakva obuka izvodi se redovno, svake godine, leti. Izuzetno je značajna zbog savlađivanja nepristupačnog terena, snalaženja, preživljavanja i ishrane u prirodi kada to zadatak zahteva i kada dođe do nekih nepredviđenih okolnosti - rekao je rukovodilac obuke i naglasio da su danas, osim profesionalnog sastava u obuci učestvovali i vojnici na služenju vojnog roka, u delu ishrana u prirodi i u obuci u savlađivanju vodene prepreke.

Na Zavojskom jezeru, u današnjoj obuci u savlađivanju vodenih prepreka i u preživljavanju učestvovao je i razvodnik Jovan Todorović, koji je u jedinici od juna, a želja mu je da nastavi karijeru kao profesionalni vojnik, kako kaže u „najelitnijem stroju“ naše vojske.

- Obuka jeste zahtevna, treba biti spreman i fizički i psihički. Danas smo imali obuku u splavarenju i veslanju i za to treba biti sreman. Zahtevno jeste, ali ništa nije teško - poručio je razvodnik Todorović.



Ministru odbrane prikazana je obuka u veranju, obuka u samostalnoj ishrani u prirodi, obuka u savlađivanju vodenih prepreka, kao i izvođenje padobranskog skoka na vodenu površinu padobranom tipa krilo.

Pripadnici 63. brigade pokazali su i kako se priprema gulaš od kornjače sa koprivama i gulaš od divljači sa začinskim biljem – sastojcima pronađenim u prirodi u okolini jezera, kao i pečeni hleb iz pekare od kamena i blata, riblja čorba, a prikazane su u improvizovane zamke i način filtriranja vode pomoću više slojeva prirodnih filtera.



Obilasku je prisustvovao i komandant 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Zonić.

Pročitajte OVDE o modernizaciji tenka M-84!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA