Najnovije

PREDSEDNIK SINDIKATA LEKARA SKUPIO HRABROSTI I REKAO: Imam proverene podatke! Vlast krivotvori dokumentaciju o epidemiji!

Vlast zna da mora da uništi dokumentaciju, jer jedino tako može da pokrije sve propuste koji su učinjeni tokom epidemije koronavirusa u Srbiji, tvrdi predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić (Foto: Jutjub)

Panić dodaje da ima proverene podatke da se u Kliničko - bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" ne potpisuju otpusne liste.

- To je dokaz da je vlast spremna da krivotvori dokumenta i da ih uništi, jer se onda gubi mogućnost tužbi. I ne samo u ovom centru, već tu praksu polako preuzimaju i drugi. Ako dokument nije validan i ne priznaje ga sud, dela i nema.

On dodaje da je to vrlo opasno, jer policija, tužilaštvo i sud ne reaguju i ne rade svoj posao.

- Zato je pritisak na zaposlene u zdravstvu još izraženiji. Ipak, tragovi ostaju i jednoga dana kada se sve bude ispitivalo, doći će se do istine i o broju zaraženih i preminulih, za koje sa sigurnošću mogu da kažem da je mnogo veći od onog koji nam se plasira. Sporan je tender koji je raspisala Vlada Republike Srbije, a kojim je posao da se napravi nov sistem za podatke dat bratu članu Kriznog štaba dr Dariji Kisić tepavčević, jer program već postoji i zove se IZIS i samo je trebalo dodati stavku za kovid -19. Ono što je možda korak napred u smanjenju manipuacija sa brojevima zaraženih i preminulih je da se izvršio veliki pritisak i da je počeo da radi program "Sofija" koji bi trebalo da sredi te podatke, odnosno odvoji rezultate PCR testova od brzih testova i retestova i smanji mogućnost manipulacija.

Po njegovim rečima dokaz da vlast manipuliše brojkama je i pokušaj centralizacije pružanja informacija građana, koji je propao i koji nije imao zakonskih osnova, posebno zbog Zakona o zaraznim bolestima.

- Umesto da se javnost obavesti o stvarnom stanju, podaci se nameštaju. Imamo primer kolege iz vranjskog Instituta za javno zdravlje kojem je zabranjeno da kao epidemiolog daje informacije i kojeg je u jednom trenutku zamenio neko drugi. Zbog svega što se dešava otvoreno pismo lekara koji su se okupili u, da kažemo grupi, "Ujedinjeni protiv kovida" je veoma važno. Zahtevi su jasni i traži se odgovornost onih koji su u Kriznom štabu, koji je sporan. Mnoge kolege koji su potpisnici su nervozni, jer su mesecima u prvim redovima u kovid bolnicama, ali radi se na formiranju udruženja i prikupljanja podataka, kako bi se napravila strategija kako dalje. Pravi se priča da to bude začetak promene zdravstvenog sistema - dodaje dr Panić koji je i jedan od lekara koji su potpisali ovo otvoreno pismo.

To pismo je zapravo izraz negodovanja zbog kolapsa koji se krio i zataškavao.

- Oko epidemije, koja je stvarna, napravljen je začaran krug u kojem se prave informacije gube, kao i da je 30 lekara i stomatologa preminulo od kojih je 25 direktno povezano sa kovidom samo zato što nisu imali adekvatnu opremu i zaštitu. Oni su bukvalno bačeni u epicentar epidemije. Primera za to je nažalost mnogo i bojim se, biće ih još - zaključio je dr Panić.

Da li je kineski raketni sistem visoka cena slobodne volje Srbije, saznajte OVDE!

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA